Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slovenski vinar Andrej Cep (Gordia) u četvrtak gostuje u Xatu Tvrtka Šakote

Chef Tvrtko Šakota i specijalisti za prirodna vina iz tvrtke Hidden Wines, u četvrtak 14. prosinca u zagrebačkom restoranu Xató u 20 sati priređuju još jednu zanimljivu vinsku večeru, na kojoj gostuje talentirani mladi slovenski vinar Andrej Cep, osnivač vinarije Gordia.
Gordia je relativno mlada vinarija, Andrej Cep ju je osnovao 2007. u mjestu Kolomban u brdima iznad Ankarana, gdje je odrastao u obitelji lokalnih restoratera i kasnije preuzeo roditeljski biznis. Samouki vinar i kuhar, Cep je Gordiu osnovao kao biološku vinariju koja proizvodi nekoliko vrlo zanimljivih slovenskih prirodnih vina. “Vinar samo postao iz čiste strasti,” rekao je u jednom intervjuu, “Išao sam na sommelierske tečajeve i kušao razna vina, obilazio podrume…Moja obitelj imala je nešto zemlje i predložio sam ocu da zasadimo vinograd. Složio se i tako smo 2003. posadili prve loze, da bi ih 2007. imali 18.000. U drugoj berbi dobili smo certifikate za biološki uzgoj i počeli učiti o spontanoj fermentaciji koja se tradicionalno koristila u Istri”.

Na nadmorskoj visini od 90 do 130 metara, Gordia proizvodi 500 do 800 grama grožđa po trsu i godišnje proizvede 12.000 do 15.000 boca vina. Sva vina odležavaju u drvenim bačvama 12 do 36 mjeseci, ne dodaju selektirane kvasce i koriste minimalne količine sumpora. Vina se ne filtriraju.

Gordia je poznata po svojim maceriranim i svježim malvazijama, izrazito maceriranom vinu Belo, kupaži malvazije, sauvignona i sivog pinota, pjenušac Gordia od malvazije i chardonnaya i passitu Damigiana, te jednim crnim vinom, kupažom cabernet sauvignona merlota, syraha i refoška. Po stilu svojih oranža, Gordia bi mogla biti prirodni pairing za Xatov meni. Cijena večere je 590 kuna po osobi. Informacije o rezervacijama možete potražiti OVDJE ili na telefonskom broju 091 5093 191.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.