Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINA ZA SARME Monopol graševina i rizlinga

sarma

Sarme su, dakle, najpopularnije zimsko jelo u Hrvatskoj. I to ne samo u unutrašnjosti. Kad smo ovih dana boravili u Splitu , jedan je ugledni restoran koji se inače bavi ribom, žestoko mirisao po kiselom kupusu. Sarme su, dakle, svenacionalno vlasništvo koje se jednako često pojavljuje u kućnom kuhanju, u restoranima i u street foodu. Sarme u pecivu su jedan od hitova ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa.

Međutim, gotovo se nikada ne govori o vinima koja bi trebalo piti uz sarme, što samo svjedoči o još nerazvijenoj vinskoj kulturi u Hrvatskoj. S jedne strane imate omiljeno nacionalno jelo koje doslovno svi povremeno kuhaju ili naručuju, dok s druge strane nemate ni minimum pravila ili navika o tome što točiti uz sarmu.

Sarma je, zapravo, prirodan partner rizlinzima i graševinama.  Kiselina kupusa traži bar malo slatkoće vina, dok masnoća suhe svinjetine zahtijeva svježinu i kiselost vina. Graševine s medno-orašastim završetkom i većina rizlinga perfektno ispunjavaju oba zadatka, i to u široko prihvatljivim rangu cijena. Nekako se podrazumijeva da uz sarme nećemo piti grand cru, premda smo na ovu listu uvrstili i jedno skuplje vino.

1. Tomac Rizling 2016. – Plešivica – oko 70 kuna

Kiselo slatko, aromatično, umjereno bogato, izrazito lakopitko; čisti masne okuse i gasi žeđ. Odlično vino idealno i za sarmu.

2. Belje Vrhunska graševina 2016. – Baranja – 50-55 kuna

Aktualna beljska skuplja graševina ima onaj fini medni aftertaste iz kasnije berbe, koji odlično komunicira s naglašenom svjeżžnom soka iz ranije branog grožđa.

3. Iločki podrumi Kvalitetna graševina 2016.- Podunavlje – 22-30 kuna

Nenadmašiva vrijednost za novac. Ovo svježe, čisto vino, koje nije zaboravilo karakter svoje sorte, optimalna je opcija kad na sarmu pozovete više gostiju.

4. Feravino Graševina Miraz 2016- – Slavonija – 60-70 kuna

Ova je graševina bogata, kompleksna, s mednim i orašastim elementima, ali još uvijek dovoljno svježa da bi dobro pratila sarmu.

5. Fred Loimer Riesling Langenloiser 2016. – Kamptal – oko 100 kuna

Ovo izvrsno raspjevano vino s ponešto neprevrelog šećera , visokim kiselinama  i jakim voćem naš je osobni favorit za pairing s kiselim zeljem, jer predstavlja dobru vrijednost za novac s obzirom na svoju visoku međunarodnu kvalitetu. Prodaje ga Vivat.

6. Wieninger Riesling Nussberg 2016. – Beč – 145 kuna

Wieningerov Nussberg predstavlja, očito, luksuznu varijantu. Radi se o koncentriranom, ozbiljno bogatom, kompleksnom rizlingu koji vrijedi preko 90 bodova. Kao da u sarmu stavite nešto od Iberica…

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.