Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li napojnice vlasništvo konobara ili poslodavca?

napojnice

Eater je ovih dana izvijestio kako Trumpova administracija namjerava vratiti tip pooling. Riječ je o tome da će restorani ponovo imati pravo da sami redistribuiraju novac koji u obliku napojnica prikupe konobari i barmeni. Administracija predsjednika Obame 2011. godine donijela je odluku po kojoj napojnice pripadaju isključivo onima koji ih neposredno dobivaju od gostiju, dakle konobarima, barmenima i hostesama.

Eater procjenjuje da će odluka Trumpova Ministarstva rada o povratku tip poolinga izazvati bar dvije očigledne posljedice. Prvo, ona bi mogla povećati ionako rastuću razliku u prihodima između kuhara i osoblja koje radi u restoranskom servisu. Drugo, ta odluka može značiti da poslodavac smije zadržati napojnice za sebe (za restoran). Pitanje napojnica u Sjedinjenim je Državama vrlo kompleksno.

S jedne strane, napojnice omogućuju konobarima, od kojih mnogi rade za minimalnu plaću, da donekle pristojno žive. S druge strane, restorani s visokim troškovima pokušavaju kompenzirati te troškove, tako da osoblju uskraćuju dio napojnica. Chef Mario Batali u Babbou i Thomas Keller u Per Seu našli su se u središtu dosta gadnog skandala kad se otkrilo da su osoblju dužni po nekoliko stotina tisuća dolara u napojnicama (koje se u Americi uglavnom ostavljaju na računima kreditnih kartica).

Kako bi izbjegli takve kontroverze, neki su restorani, poput čuvene Mase, naprosto zabranili napojnice. Kod nas se napojnice uglavnom tretiraju kao vlasništvo osoblja. Vlado Lisak, vlasnik i voditelj Carpaccia kaže kako osoblje samo određuje kako se napojnice raspoređuju, u što se on ne želi miješati. Poznato nam je, međutim, da ima i drukčijih primjera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.