Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČINJE BOŽIĆNI SPEKTAKL 11 najljepših zimskih kolača slavnih pariških slastičara

slasticari-pariz

Stiže božićna sezona, a to znači da počinje najveći godišnji showing off pariških slastičara. Još se samo Uskrs može mjeriti sa spektaklom u dizajnu i prezentaciji kolača koji će na najjačoj svjetskoj slatičarskoj sceni donijeti  idući tjedni. I ove godine naglasak je na autentičnom zanatstvu, među sastojcima dominira čokolada, svi tradicionalno rade panjeve, kolaboracije s umjetnicima i modnim dizajnerima se nastavljaju. Neobično, mnogi su veliki francuski slastičari ove godine odlučili koristiti motive i simboliku neba i planeta. Pa, krenimo prema beskonačnosti…

Pierre Marcolini

Dvije verzije čokoladnih Mjeseca u buticima Pierre Marcolini napravljene su s njihovom bijelom čokoladom s 30 posto manje šećera, koja skriva laganu pjenicu od madagaskarske vanilije i jezgru od manga, ananasa i yuzua ukrašenu svježim korijanderom. Verzija od tamne čokolade punjena je mousseom od bijele čokolade od kakaa iz Kameruna i ekvadora, a tekuća jezgra je od višnje s kremom od vanilije.

Hugo & Victor feat. Agnès B

Prva suradnja slastičara i modnih dizajnera na ovoj listi. Hugues Pouget, glavni slastičar kod Hugo & Victor, udružio se sa sjajnom  agnès b. na božićnoj kolekciji u kojoj su glavne zvijezde…zvijezde. Ovaj bûche (panj) napravljen je od biskvita lagano parfimiranog koricom limuna i tankim slojem džema od crvenog ribiza, dok su zvijezde napravljene od malih hrskavih sabléa od limuna. Panj je obojan u zlatano i bijelo, i svi prihod od prodaje idu u Tara Fondaciju koja brine za očuvanje oceana.

Lenôtre

Madagaskarska vanilija i francuski lješnjaci glavni su mirisi i okusi Lenôtreove začarane šume u kojoj žive vjeverice, vukovi i jeleni. Dekoracija je inspirirana radom paper cut umjetnice  Marianne Guély, koja je dizajnirala i kutiju za kolač. Kolač ima devet tijara od bijele čokolade i šećerne glazure, prekriven je čokoladom i umotan u praline od lješnjaka. U sredini je rolica od dacquoisa, slojeva meringuea od badema i lješnjaka sa šlagom, bavarskom kremom i trakicama karamela od lješnjaka s cvijetom soli.

Pierre Hermé

Hermé je na ovom kolaču surađivao s kermičarkom Sylvianne Lüscher. Rezultat je ograničena serija čokoladnih panjeva koji se mogu kupiti samo na narudžbu od 1. do 3. prosinca. Prezentirani su na vrlo tankom listu francuskog kamena koji potpisuje Lüscher i predstavljaju Herméovu odu prirodi. Tanka kora od rezbarene čokolade štiti četiri segmenta kolača. Napravljen je tako da se čini da je sav od čokolade, ali polako se otkriva intenzivan okus malina. Kolač čine bečki čokoladni keksi, Chantilly krema, tamna čokolada i čokolada s malinom, kompot od maline, sablei od crne čokolade s cvijetom soli. Svi prihodi od prodaje idu udruzi La Voix de L’Enfant koja brine za ugroženu djecu. Hermé je u suradnji s Petrossianom napravio i macarone od kavijara.

Claire Damon

Claire Damon, je vlasnica slastičarnice Des Gateaux et du Pain i specijalistica za elegantne slatice fenomenalnog dizajna. Za ovaj Božić odabrala je azijski stil, s panjem nazvanim Kasmir, koji kombinira bademe, kompot od organskih naranči, ekološke datulje Deglet Nour, slatku kremu sa šafranovim tučcima i vaniliju s Tahitija.

Pascal Caffet

Vrlo klasičan, veseli kolač Pascala Caffeta sugerira magični Božić, sa snjegovićem na vrhu okićenog bora punjenog jakim mousseom od 70-postotne crne čokolade i keksima. Drugo punjenje je napravjleno od crne kremaste čokolade i sečuanskog papra. Glazura je od 70-postotne tamne čokolade. 

Ladurée

Lakoća i lepršavost u svemu klasični je potpis Laduréea. Glavna slastičarka Claire Heitzler kraj godine slavi bijelim desertom s konstelacijama zvijezda koji podsjeća na zimsko nebo. Panj se zove Céleste i napravlje je od hrskavih slojeva lješnjaka i badema na mekom biskvitu od lješnjaka, s mousseom od oraha i coulantom od pralinea od lješnjaka. Zvijezde su od bijele čokolade, kombinirane sa srebrnim perlicama. 

Christophe Roussel

Božićnog ugođaja nema bez crvene boje i Christophe Roussel tu činjenicu radikalno naglašavan. Njegov božićni voćni panj senzacionalan je vizualni užitak i vrlo lagana slastica od malina, jagoda, crnog ribiza i kupina koja sa svakim zalogajem otkriva novu teksturu.

La Maison du Chocolat

La Maison du Chocolat pod majstorskim je vodstvom čokolatijera Nicolasa Cloiseaua iznenadio je svoje klijente impresivnom slasticom od 7 kilograma, dugačkom 86 centimetara, u ograničenoj seriji kompletno ručno izrađenoj i punoj detalja. Kompozicija se sastoji od 12 zvijezda od crne čokolade s gotovo 10.000 perforacija. Dovršena je s 55 čokoladnih kuglica i 40 zlatnih listića. 

Jean-Paul Hévin

Jean-Paul Hévin predlaže povratak u 30-te s panjevima koji izbledaju kao satovi koji pokkazuju 12:30 sati. Vrijeme je pažljivo odabrano, ponoć predstavlja novogodišnju noć, a 30 minuta tridesetu obljetnicu La Maisona. Mehanizam sata napravljen je od čokolade infuzirane čajem od bergamota, keksa od badema i marmelade od maline, dacquoisa i chiboust kreme s yuzuom. Prekriven je mousseom od madagaskarske čokolade od kakaa s grand cru položaja.

Yann Couvreur

Pariški slastičarski superstar Yann Couvreur, nekadašnji šef i mentor Timeova slastičara Roberta Hromalića, od početka karijere posvuda ima lisice. Lisice su njegove duhovne životinje i neka vrsta alter ega i ne zna se jesu li na to više utjecali njegovi roditelji knjižari zbog kojih je odrastao s Malim princom i knjigama punima lisica, ili činjenica da je odrastao na rubu šume. Yann Couvreur ove je godine lisice izmaštao u njihovu najljupkijem izdanju, zaigrane, divlje i pune života, u panjevima nazvanima jednostavno Love, od crnog ribiza, čokoladnog pralinea i vanilije s mangom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.