OTKRIVAMO RESTORANSKI TRANSFER GODINE Jeffrey Vella preuzima Barbieri’s!

Poslije višetjednih pregovora, malteško hrvatski chef Jeffrey Vella ušao je u partnerstvo s Franom Barbierijem. Od 11. prosinca ove godine dosadašnji Barbieri’s zvat će se JV at Barbieri’s. Gospodin Vella, bivši Esplanadin glavni chef koji je u zadnjih nekoliko godina sudjelovao u otvaranju niza restorana širom Europe od Nice do Rige, i koji u Zagrebu vodi uspješni street food bistro Oranž, poslao nam je sinoć prvi jelovnik za JV at Barbieris, koji prenosimo u cijelosti. Vellin jelovnik u Kaptol centru počinje malim jelima:
- Briljantni fiš paprikaš
- Bolognese od jadrankih liganja
- Čevapčići od ručno sjeckane janjetine i teletine, dimljeni ajvar, dimljeni luk, mrvice od somuna
- Šumske gljive, dimljeni poriluk, kajmak
Meni se zatim nastavlja predjelima…
- Krema od cvjetače s kuhanom moždinom
- Rižoto iz Piemonta s vrganjima i opnom od kestena
- Pržene srdele, morska trava, kapari i hrskave sjemenke boba
- Ravioli punjeni skutom i umak od bundeve
- Dimljeni sporo kuhani buncek, poširani žumanjak, istarski tartufi
Glavna jela
- Sporo kuhana plećka kozlića, hotdog, glazirana mrkva i luk
- Slavonska svinja i sarma: kare crne slavonske svinje pečen na roštilju, sporo kuhani listovi vinove loze, cikla pečena u soli, šipak
- Odležani steak s roštilja, uštipci i sendvič od goveđih obraza, dimljeni poriluk i patlidžan,
- Sporo kuhani bakalar, kvasac od cvjetače, limun, zelene jabuke, jus od kulena
- Svježi, kratko prženi škampi, kuhani grašak, lardo, sendvič od pileće kože
- Jadranska svježa riba (znat ćete koja, kad dođe)
Poslije glavnih jela, Vella je još uvrstio i restoranske gurmanske klasike
- Ručno sjeckani tartar od jadranske tune, hrskavo dimljeno povrće, toplo pecivo i čips
- Ručno sjeckani tartar od odležane govedine, rotkvice, kiselo vrhnje, odležani parmezan
- Gulaš od jadranske hobotnice, gorke masline, korjenasto povrće
- Odležani ramstek, jus, tartufi i trostruko prženi krumpirići
Vella je uvjeren da će ovaj meni, propušten kroz njegovu nespornu vještinu i talent za okuse i teksture, privući mnogo zagrebačkih restoranskih gostiju. Frane Barbieri imao je snažan interes da nešto poduzme s restoranom Barbieri’s, jer je taj popularni restoran poslije odlaska Andreja Barbierija izgubio kulinarski identitet. S druge strane, i Jeffrey Vella, koji se bio natjecao za Bistro Apetit, želio je pronaći pravi restoran u kojem bi mogao kuhati u skladu sa svojim znanjem i renomeom. Nadamo se da će drugi start restorana Barbieri’s u zagrebačkom Kaptol centru zadovoljiti i Velline ambicije i Barbierijeve interese te, najvažnije od svega, apetite zagrebačke restoranske publike.