Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GDJE VRIJEDI IĆI U DVOJE Osam najromantičnijih restorana u Hrvatskoj

dubrovnik-360

Kad vam je baš jako stalo da provedete posebnu večer s osobom do koje vam je jako stalo, sama kvaliteta hrane, bogastvo vinske liste, dobri konobari ili vrituoznost barmena nisu dovoljni. Presudan je, naravno, ugođaj, a ako svi ostali bitni restoranski elementi podržavaju taj specifičan ugođaj, pojedini restoran dolazi na listu najromantičnijih, listu kakvu redovito objavljuje Zagat, a povremeno čak i pomalo cinični londonski Time Out. Uostalom, izlasci u dvoje čine velik dio restoranskog prometa, ne samo na Valentinovo koje se već davno pretvorilo u neku vrstu restoranskog masovnog turizma.  Evo liste najromantičnijih hrvatskih restorana (od kojih neki, nažalost, ne rade u ovo doba godine).

1. Monte, Rovinj

Monte ujedinjuje dva ključna sastojka za uspješnu romantičnu večeru. Prvi je njegova spektakularna lokacija odmah ispod lijepe crkve Sv. Eufemije u srcu starog Rovinja, a drugi je, naravno, odlična hrana, legitimirana jedinom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom. Monte je, dakle, idealan restoran za proslavu rođendana u dvoje, za obilježavanje neke važne osobne obljetnice ili naprosto za prvi ozbiljan zajednički izlazak na večeru.

2. 360, Dubrovnik

Smješten na prstenu dubrovačkih zidina, s genijalnim pogledom na grad i more, 360 je restoran koji još iz Gillesovih vremena prije desetak godina, podjednako privlači svjetske zvijezde i anonimne posjetitelje, koji naprosto žele uživati u pogledu na najljepši hrvatski grad. 360 je gastronomski uglavnom pouzdan, tako da vam ništa neće pokvariti ugođaj.

3. Zinfandel’s, Esplanade, Zagreb

Najljepša blagvaonica u Zagrebu koju dodatno oplemenjuje atraktivna terasa Oleander, neupitni je zagrebački šampion romantičnih restorana. Zinfandel, kao i Monte, spaja gastronomiju Michelinova ranga s ugođajem klasičnih ljubavnih filmova. Vinska lista bolja je nego ranijih godina, dok je kuhanje Ane Grgić lagano i elegantno.

4. Nautika, Dubrovnik

Prvi veliki dubrovački restoran neizostavan je u svim ovakvim izborima. Pogled na Lovrijenac i more, skupa s besprijekornim servisom i osjećajem klasičnih restoranskih vrijednosti što ga Nautika ostavlja već dva desetljeća, katkad mogu opravdati njene cijene. Hrana već dugo nije posebno inspirativna, ali je svježa i luskuzna.

5. Meneghetti, Bale

Najbolji istarski hotel može se pohvaliti i jednim od najbolje uređenih restorana u Hrvatskoj. Meneghettijev restoran stvara osjećaj topline, povezansoti s okolnom prirodom koja je lijepa u svako doba godine, te vas nagovara da što dulje ostanete za stolom. A kad večera u dvoje traje tri ili četiri sata, znači da je večer uspjela. Kuhanje u Meneghettiju kontinuirano se poboljšava.

6. O’Zlata, Split

Smješten u jednom od ljepših i skrovitiijih dvorišta Dioklecijanove palače, O’Zlata emanira privlačnost Splita u najesencijalnijem izdanju. Poslije nekoliko sati u O’Zlata, naprosto se morate zaljubiti u Split, ako već niste zaljubljeni u potencijalno najvažniji hrvatski turistički grad. Kuhanje Brace Sanjina dovoljno je sofisticirano da bi se dopunjavalo s jedinstvenim feelingom njegova novog restorana.

7. Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj

Terasa Alfreda Kellera, u uvali Čikat, spada među ona zaista nezaboravna mjesta na Jadranu. Pogled na uglavnom uljasto mirno more (premda smo se u Čikatu znali suočiti s jačim valovima), pa na odsjaje zalazećeg sunca, pa na duboko zelenu crnogoricu s druge strane Čikata, sjedinjuju se s vrhunskom elegancijom restorana, kreativnom kuhinjom Melkiora Bašića i jednom od najboljih vinskih lista u Hrvatskoj. Egzotični detalji poput drveta papra na terasi, nenametljivo pridonose specifičnom ugođaju tog prvorazrednog restorana.

8. Noel, Zagreb

Noel dobro funkcionira i kao restoran za dvoje. Ako ne sjedite za Chef’s Tableom koji je ionako namijenjen većim društvima, pa niste izloženi hektičnoj slici stvarnog rada u restoranskoj kuhinji, Noel vam svojim elegantnim interijerom, perfektnom poslugom, sjajnim vinima i šampanjcima na čaše, maštovitim koktelima i izvrsnim izborom restoranske glazbe, omogućuje baš lijep večernji izlazak u dvoje. Kuhanje Gorana Kočiša među najboljima je u Zagrebu i Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.