Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Zapad je stigao veliki azijski ulični hit – kineski čaj od sira

“U subotu u osam navečer u Guangqhou sam u podrumu shopping centra stao u red s još 75 ljudi. Nismo bili tamo zbog novog para Yeezy tenisica ili novog trendy bara. Čekali smo u redu ispred čajane HEYTEA, čekajući da probamo čaj. Ne bilo koji čaj. Ovaj čaj poslužuju sa slojem sira”, napisala je ovih dana reporterka Conde Nastova Travellera. Zhi shi cha, što na mandarinskom znači  čaj od sira, trenutno je jedna od najpopularnijih stvari na ulicama kineskih, tajvanskih, singapurskih, malezijskih gradova i u Hong Kongu, a entuzijazam se polako širi i na Zapad. Cafe Happy Lemon u njujorškom kvartu Flushing prodaje čaj od sira, a odnedavno se može dobiti i u baru Little Fluffy Head Cafe u Los Angelesu. Ovaj bar specijalizirao se za proizvodnju malih batcheva napitaka sa sirom, najbolje prodaju Dirty Mess Milk Tea i Camouflage Matchu. Jedan od prvih promotora ovog neobičnog čaja, HEYTEA prodaje matchu, oolong, jasmin i crni čaj s dva centimetra debelim slojem slatkog i slanog pjenasto umućenog sira. Izgledom, sve podsjeća na macchiato.

https://www.instagram.com/p/Ba5Vf2WjIzO/?taken-by=heyteavietnam

Evo kako Travellerova novinarka opisuje svoj čaj. Kupila je Najpopularniju verziju, Kinfone Tea King, ledeni tajvanski oolong sa slanim sirom za 3,50 dolara,  “Čaj se može piti sa svježim voćem poput jagoda ili grejpa ili sa slojem nemasnog sira bez šećera. Ja sam htjela pravu stvar. Budući da svaku šalicu rade posebno po narudžbi, a za neke vrste čaja treba i pet minuta pripreme, dali su mi tajmer i uputili me da čekam. Za pola sata tajmer je zavibrirao. Progurala sam se kroz desetak ljudi koji su istovremeno pojurili po svoje čajeve.

https://www.facebook.com/littlefluffyhead/photos/a.886925574781572.1073741829.707856416021823/917253925082070/?type=3&theater

Prvi gutljaj ispunio mi je usta kremastim sirom. Bio je tako bogat, da mi je postalo malo mučno. Ali kad sam progutala čaj i sir zajedno, bilo je kao da pijem osvježavajući milkshake od čaja. Ovaj pairing zaista funkcionira, slanost sira ističe cvjetne note čaja, a čaj dobiva meku, kremastu teksturu. Iako nitko nije propisao pravi način na koji bi se ovaj izum trebao konzumirati, mala poruka u poklopcu skriva prijedlog da se čaj sa sirom pije bez slamke, kako bi se oba okusa mogla osjetiti istodobno.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.