Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje glasovanje za izbor Restorana godine i Chefa godine Kulta Plave Kamenice

Na više od pedeset mail adresa uglednih profesionalaca u hrvatskoj restoranskoj industriji danas kreću pozivi za glasovanje za izbor Restorana godine i Chefa godine. Birači mogu glasovati za pet restorana i pet chefova, s tim da prvoplasirani na njihovoj glasačkoj listi dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, i petoplasirani 2 boda. Nitko ne smije glasovati za restoran u kojem radi, niti za samog sebe.

U lanjskom je izboru za Restoran godine uvjerljivo pobijedio šibenski PelegriniIzbor za Chefa godine prvi put provodimo 2017.

Evo, još jednom, naših prijedloga za najbolji hrvatski restoran i najboljeg hrvatskog kuhara. Riječ je o otvorenim listama pa se, naravno, može glasovati i za bilo koji restoran ili kuhara koji se ne spominju u ovim prijedlozima. Rezultate glasovanja objavljivat ćemo u prosincu 2017. godine.

LISTA KANDIDATA ZA RESTORAN GODINE 2017.

1. Ab Ovo, Zagreb

Ove je jeseni mladi chef Filip Horvat iz plemenitog bistrološkog kuhanja krenuo prema modernom i nadahnutom fine diningu, što je Ab Ovo uvrstilo među naše kandidate za Restoran godine.

2. Batelina, Banjole

Chefa Davida Skoku pratimo desetak godina. Nikad nije bio bolji. Pojedini tanjuri u Batelini spadaju u modernu visoku kuhinju međunarodnog ranga.

3. Carpaccio, Zagreb

Carpaccio je jedan od dva ili tri najjbolje vođena restorana u Hrvatskoj. U Carpacciu se već sedam godinu stvaraju redovi.

4. Dubravkin put, Zagreb

Dubravkin put se lani u svim sličnim izborima plasirao u najuži vrh. U međuvremenu je Priska Thuring još malo podigla ljestvicu.

5. Monte, Rovinj

Monte je prvi i zasad jedini hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Krajem proljeća uvjerili smo se da zaista zaslužuje zvjezdicu.

6. Noel, Zagreb

Noel, vodeći zagrebački fine dining restoran, već se lani, poslije svega nekoliko mjeseci rada, uvrstio među vodeće domaće restorane, i u našem izboru i u izboru Dobre hrane. Ove je godine kuhanje je preciznije i ambicioznije.

7. O’Zlata , Split

Split je postao jedna od tri najuspješnije hrvatske turističke destinacije, a O’Zlata gdje kuha Braco Sanjin najbolji je splitski restoran

8. Pelegrini, Šibenik

Pelegrini Rudolfa Štefana već nekoliko godina zaredom, zahvaljujući promišljenom konceptu modernog dalmatinskog fine dininga, pobjeđuje u skoro svim izborima za najbolji hrvatski restoran.

9. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum, veteran domaćih i najvažnijih međunarodnih izbora za najbolje restorane, i dalje suvereno kombinira najplemenitije sastojke što ih Hrvatska može ponuditi (živi škampi, bijeli tartufi, fantastičan izbor ribe) sa superiornom vinskom kartom.

10. Zinfandel’s, Zagreb

Zinfandel je jedini hotelski restoran na našoj listi. Chefica Ana Grgić i njeni suradnici ove su se godine kompetentno poigravali s raznim obrascima fine dininga: od menija utemeljenih na flambiranju, do suvremenog međunarodnog kuhanja

11. Xatò, Zagreb

Xatò je, svakako, najmoderniji restoran u Hrvatskoj i jedini, uz Batelinu, koji se bavi visokom kuhinjom u smislu istraživanja krajnjih mogućnosti pojedinih sastojaka.

12. 360, Dubrovnik

Dubrovnik je i ove godine obarao sve turističke rekorde, a na njegovoj ne baš ispirativnoj gastronomskoj sceni 360 odskače kao primjer izvrsno vođenog restorana

 

LISTA KANDIDATA ZA CHEFA GODINE 2017.

1. Melkior BašićAlfred Keller u hotelu Alhambra, Mali Lošinj

Još relativno mladi gospodin Bašić, uz pomoć grupe kompetentnih suradnika, uspio je na relativno izoliranom otoku razviti pravi fine dining koji se temelji gotovo isključivo na lokalnim sastojcima

2. Danijel ĐekićMonte, Rovinj

Gospodin Đekić, jedini hrvatski nositelj Michelinove zvjezdice, u Monteu kuha lijepu, relativno modernu, visoko civiliziranu i naglašeno hedonističku hranu

3. Ana GrgićZinfandel’s (Esplanade), Zagreb

Gospođa Grgić suvereno se poigrava raznim formama hotelskog fine dininga. Riječ je o plemenitom i preciznom rukopisu, koji sigurno zavredjuje jednu zvjezdicu.

4. Filip Horvat, Ab Ovo, Zagreb

Filip Horvat autentični je enfant terrible hrvatske gastronomije. Godinama se nismo se suočili s toliko strasti za kuhanjem i fanatične želje za učenjem o kuhanju i hrani.

5. Goran KočišNoel, Zagreb

Goran Kočiš metodičan je, inteligentan i darovit kuhar, koji savršeno razumije restoranske kontekste. Noelova transformacija u najkompletniji zagrebački fine dining snažno svjedoči u Kočišovu korist.

6. Hrvoje KroflinManO2, Zagreb

Hrvoje Kroflin jedan je od najdarovitijih i najintekigentnijih hrvstskih kuhara. Jedan od onih, čije okuse pamtite i poslije pet godina.

7. Belizar MilošAgava, Zagreb

Darko Lugarić i Belizar Miloš

Belizar Miloš tehnički je savršen kuhar nježnog dodira i dubokog razumijevanja za zaista finu hranu. U zadnjih godinu i pol više nas je puta ozbiljno impresionirao.

8. Braco Sanjin, O’Zlata , Split

Gospodin Sanjin spada među one kuhare, koji su u sasvim različitim stilovima pripreme hrane kadri izvući podjednako duboke, kompleksne, baš esencijalne okuse

9. David SkokoBatelina, Banjole

David Skoko već godima eksperimentira s krajnjim mogućnostima pojedinih sastojaka: od ribe pauka do jadranskih algi. Premda vodi konobu, Skoko se bavi autentičnom modernom visokom kuhinjom.

10. Tvrtko Šakota, Xatò Zagreb

Šakota je najmoderniji hrvatski chef. Njegov skandinavsko-japanski rukopis mogao bi odigrati presudnu ulogu u tako potrebnom preporodu hrvatske kuhinje.

11. Rudolf ŠtefanPelegrini, Šibenik

Štefanova misija artikuliranja novog dalmatinskog fine dininga i dalje jako dobro funkcionira, usprkos nemogućim radnim uvjetima.

12. Priska ThuringDubravkin put, Zagreb

Elegantna i lijepa fine dining jela Priske Thuring pretvorila su Dubravkim put u jedan od najboljih hrvatskih restorana.

13. Ante Udovičić, Lemongarden, Brač

Ante Udovičić prošao je nekoliko velikih svjetskih kuhinja, suvereno ovladao suvremenim tehnikama, te posjeduje viziju drukčije oripreme i prezentacije hrane

14. Jeffrey VellaOranž, Zagreb

Maltežanin Vella, tehnički vjerojatno najsuvereniji hrvatski chef, jedini je kuhar koji je od street fooda stvorio gastronomsku senzaciju.

15. Hrvoje ZirojevićLaganini, Hvar

Zahvaljujući vještini doajena Zirojevića, ovaj restoran na plaži postao je međunarodna senzacija. Zirojevićevi postupci s rakovima i školjkama adekvatno su senzacionalni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.