Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Misteriozni zeleni kodovi u Matrixu zapravo su recepti za sushi

Sjećate se čudnog, prijetećeg osjećaja koji su izazivali zeleni kodovi u Matrixu klizeći niz ekran kao kiša. “Matrixova digitalna kiša, Matrixov kod ili ponegdje zelena kiša, računalni je kod u seriji filmova Matrix. Padajući zeleni kod je način dočaravanja aktivnosti u okruženju virtualne realnosti Matrixa na ekranu. Sva tri Matrixa, kao i spin off epizode The Animatrix, otvaraju kodovi. Riječ je o karakterističnom znaku franšize, sličnom otvornom tekstu u Ratovima zvijezda”, kaže Wikipedija. Zelena kiša kodova u Matrixu, otkriveno je ovih dana, zapravo su – recepti za sushi.

Ljudi su odavno u tim kodovima prepoznali japanske znakove hiragana, katakana i kanji, ali koliko se zna nitko tko je radi na filmu, od redatelja braće Wachowski nadalje, nikad nije otkrio što oni zapravo predstavljaju i imaju li ikakvo značenje osim vizualnog. Čovjek zaslužan za ovaj važan dio identiteta franšize je Simon Whiteley, koji je radio  kao scenograf na Matrixu. Prošlog četvrtka u intervjuu za CNet otkrio je da je izvor tajnovito koda bila kuharica njegove supruge Japanke, iz koje je izvadio nekoliko recepata za sushi i kreirao simbole.   

“Obožavam kad ljudima mogu reći  da je Matrixov kod napravjlen od recepata za japanski sushi,” rekao je Whiteley, koji je inače radio i na filmovima Praščić Babe (1995.) i Lego Ninjago Movie (2014.). “Bez tog koda, nema Matrixa”.

Simon Whiteley

Nakon što je toliko nerdova provelo toliko vremena pokušavajući dešifrirati Matrixov kod, konačno znamo da je riječ o nekoliko recepata za sushi. Matrix vjerojatno ima još dovoljno zagriženih fanova da bismo uskoro mogli očekivati te recepte za sushi dešifrirane frame po frame. Druga zanimljivost iz ove priče je da ingeniozni scenarist Simon Whiteley sticajem okolnosti na kraju uopće nije potpisan na špici Matrixa. Nepravedno, jer osim što je izmislio antologijski filmski moment, Whiteley nas je otkrićem o pravom značenju koda upravom malo oslobodio iz matrice. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.