Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUINART U NOELU Sinoć smo se uvjerili da vrhunski šampanjac odlično ide uz krvave steakove

noel-jug-sommelier

Dom Ruinart iz 2004. godine, napravljen od chardonnaya s grand cru položaja, uključujući Avize i Mesnil, s jedne je strane eterično, beskrajno graciozno vino koje miriše na bijelo cvijeće i citruse. S druge je strane taj izvstan šampanjac koji još nije počeo stariti, ultramineralan, slan i jodiziran, što mu daje dovoljno bogati, rubni okus koji udružen s moćnom, kiselom strkuturom, čini Dom Ruinart iz 2004. sjajnim partnerom čak i za teleće steakove.

U što smo se prvi put uvjerili prije nekih petnaest i pol godina. Naime u lipnju 2002. godine pratili smo Europsko prvenstvo za sommeliere, koje se jednim dijelom održavalo i u Ruinartovu dvorcu u Reimsu. Na gala večeri, u velikom bijelom šatoru ispred dvorca, uz teleći file s gusijim jetrima točio se Dom Ruinart iz 1985. godine. Ondašnje naše zabilješke kažu kako je taj šampanjac bio razvio jaki okus po kavi, što se optimalno složilo s lokalnom verzijom Tournedosa Rossini. Veliki šampanjci mogu, dakle, bez ikakvih problema pratiti i snažna mesna jela poput  ružičasto pečenog telećeg steaka s bijelim tartufima sinoć posluženog u Noelu.

Kordunska teletina od Red Angusa bila je putrasto mekana, ali dramatično intenzivnog okusa, koji se produktivno sukobljavao s mineralnošću i bogatstvom šampanjca. Ova apsolutno izvrsna kombinacija predstavljala je vrhunac Ruinartove večere u Noelu koja je, usprkos visokoj cijeni (990 kuna) napunila restoran sve do šanka. Dva su para, naime, večerala za barom jer za stolovima više nije bilo mjesta.

Osim Dom Ruinarta iz 2004. kušali smo još bazni R de Ruinart (uz sirovu sabljarku i tataki od tune) pa Rose (uz izvrsne lazanjete sa šumskim gljivama),  elegantni i adiktivni Blanc de Blancs bez oznake berbe, dok je uz čokoladu, poslije steakova i Dom Ruinarta, serviran tamni, nabildani konjak Hennessy X.O. Na kraju ove otmjene večere gosti su otišli u Noelov vinski podrum, kako bi uživali u unplugged nastupu Songkillersa.

Već sada, s posebnim zadovoljstvom, najavljujemo da 7.prosinca u Noelu gostuje Krug, najuglednija i najvažnija šampanjska kuća uopće.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.