Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUINART Najstarija šampanjska kuća u srijedu gostuje u Noelu

Ruinart je najstarija šampanjska kuća, koja od 18. stoljeća. proizvodi isključivo šampanjce. Činjenica jest da je Gosset iz Aya stariji, no Gosset je dugo vremena proizvodio mirna vina, a na šampanjce se prebacio nakon što je osnovan Ruinart.  Poduzetnik Nicolas Ruinart osnovao ju je 1729. godine, čim je kralj Louix XV odobrio transportiranje vina u bocama, umjesto samo u bačvama kao dotad. U bocama ,vino se moglo izvoziti na tržišta izvan područja proizvodnje i tako se počeo razvijati biznis sa šampanjcima. Sačuvani dokumenti pokazuje da je prva isporuka “vina s mjerurićima” s Ruinartovog imanja krenula u siječnju 1730. Prvi kanal promocije bilo je poklanjanje šampanjaca trgovcima tkaninom s kojima je poslovao Dom Ruinartov brat. Šest godina kasnije cijela obitelj posvetila se samo šampanjcima. Nicolas Ruinart šampanjeriju je osnovao kako bi ostvario ambiciju svoga strica Dom Thierryja Ruinarta, učenika legendarnog Dom Perignona, koji je obiteljsku vinariju htio pretvoriti u autentičnu šampanjsku kuću. Najbolji Ruinartovi šampanjci prodaju se, naravno, pod etiketom Dom Ruinart, i mogu trajati dulje od 40 godina. Ruinart je poznat po tim luksuznim linijama i po gracioznom blanc de blancs šampanjcu. 

Njihovi podrumi, kupljeni 1768. spadaju među najveće podrume u Champagni, s dijelovima iz rimskog doba. Protežu se duž osam kilometara, na dubini od 38 metara. U tim impresivnim hladnim podrumima od krede, čijoj se trajno niskoj temperaturi od 8 stupnjeva tijekom odležavanja (tri godine za non vintage i 9-10 godina za Dom Ruinart) pripisuje i gracioznost Ruinartovih šampanjaca, svojedobno se održavalo Europsko prvenstvo sommeliera. Danas dio luksuzne korporacije Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), Ruinart čvrsto drži poziciju jednog od najcjenjenijih proizvođača šampanjaca uopće.

Noelov tim tijekom kreiranja menija i pairinga

Noelov tim predvođen chefom Goranom Kočišem i sommelierom Ivanom Jugom, Ruinartovu će večeru u srijedu otvoriti Ruinart R šampanjcem s tatakijem i capracciom od gofa s agrumima i sferom od kamenice. Lazanjete od šumskih gljiva sa škampima pratit će Ruinart Rose, prema vrhuncu večere goste će voditi Ruinart Blanc de Blancs s knedlama od brizla i školjkama, a zatim će se poslužiti vrhovno vino večeri, Dom Ruinart Blanc de Blancs iz 2004. koji će pratiti teleći entrecote s bijelim tartufima i trubama. Sezona vinskih večera u Zagrebu počinje vrlo ambiciozno. Detalje menija možete pogledati OVDJE Cijena večere je 960 kuna po osobi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.