Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Od ove godine biramo i najboljeg hrvatskog chefa

Od 2017. Kult Plave Kamenice, uz Restoran godine bira i Kuhara godine. Pravila su ista. Kuhara godine biraju isključivo profesionalci, dakle chefovi i restorateri, te urednici Kulta Plave Kamenice. Posebno smo ponosni što nam je ove godine partner u izboru Nikas, vodeći hrvatski distributer premium gastro brendova. Svatko može glasovati za pet chefova. Prvoplasirani chef dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petoplasirani dva boda. Chefovi i restorateri ne smiju glasovati za sebe, odnosno za chefa koji radi u njihovom restoranu. Rezultati izbora za Kuhara godine bit će objavljeni na Kultu Plave Kamenice u prosincu 2017. Evo abecedne liste naših kandidata za chefa godine. Kao i pri izboru Restorana godine, riječ je o otvorenoj listi, što znači da svaki glasač može nominirati bilo kojeg drugog kuhara i dati mu glasove.

LISTA KANDIDATA ZA KUHARA GODINE

1. Melkior Bašić, Alfred Keller u hotelu Alhambra, Mali Lošinj

Još relativno mladi gospodin Bašić, uz pomoć grupe kompetentnih suradnika, uspio je na relativno izoliranom otoku razviti pravi fine dining koji se temelji gotovo isključivo na lokalnim sastojcima

2. Danijel Đekić, Monte, Rovinj

Gospodin Đekić, jedini hrvatski nositelj Michelinove zvjezdice, u Monteu kuha lijepu, relativno modernu, visoko civiliziranu i naglašeno hedonističku hranu

3. Ana Grgić, Zinfandel’s (Esplanade), Zagreb

Gospođa Grgić suvereno se poigrava raznim formama hotelskog fine dininga. Riječ je o plemenitom i preciznom rukopisu, koji sigurno zavredjuje jednu zvjezdicu.

4. Filip Horvat, Ab Ovo, Zagreb

Filip Horvat autentični je enfant terrible hrvatske gastronomije. Godinama se nismo se suočili s toliko strasti za kuhanjem i fanatične želje za učenjem o kuhanju i hrani.

5. Goran Kočiš, Noel, Zagreb

Goran Kočiš metodičan je, inteligentan i darovit kuhar, koji savršeno razumije restoranske kontekste. Noelova transformacija u najkompletniji zagrebački fine dining snažno svjedoči u Kočišovu korist.

6. Hrvoje Kroflin, ManO2, Zagreb

Hrvoje Kroflin jedan je od najdarovitijih i najintekigentnijih hrvstskih kuhara. Jedan od onih, čije okuse pamtite i poslije pet godina.

7. Belizar Miloš, Agava, Zagreb

Darko Lugarić i Belizar Miloš

Belizar Miloš tehnički je savršen kuhar nježnog dodira i dubokog razumijevanja za zaista finu hranu. U zadnjih godinu i pol više nas je puta ozbiljno impresionirao.

8. Braco Sanjin, O’Zlata , Split

Gospodin Sanjin spada među one kuhare, koji su u sasvim različitim stilovima pripreme hrane kadri izvući podjednako duboke, kompleksne, baš esencijalne okuse

9. David Skoko, Batelina, Banjole

https://www.instagram.com/p/BaLz46YlmkG/?taken-by=ribarevsin

David Skoko već godima eksperimentira s krajnjim mogućnostima pojedinih sastojaka: od ribe pauka do jadranskih algi. Premda vodi konobu, Skoko se bavi autentičnom modernom visokom kuhinjom.

10. Tvrtko Šakota, Xatò Zagreb

https://www.instagram.com/p/BQGZtUAjlEm/?taken-by=kultplavekamenice

Šakota je najmoderniji hrvatski chef. Njegov skandinavsko-japanski rukopis mogao bi odigrati presudnu ulogu u tako potrebnom preporodu hrvatske kuhinje.

11. Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibenik

Štefanova misija artikuliranja novog dalmatinskog fine dininga i dalje jako dobro funkcionira, usprkos nemogućim radnim uvjetima.

12. Priska Thuring, Dubravkin put, Zagreb

Elegantna i lijepa fine dining jela Priske Thuring pretvorila su Dubravkim put u jedan od najboljih hrvatskih restorana.

13. Ante Udovičić, Lemongarden, Brač

Ante Udovičić prošao je nekoliko velikih svjetskih kuhinja, suvereno ovladao suvremenim tehnikama, te posjeduje viziju drukčije oripreme i prezentacije hrane

14. Jeffrey Vella, Oranž, Zagreb

Maltežanin Vella, tehnički vjerojatno najsuvereniji hrvatski chef, jedini je kuhar koji je od street fooda stvorio gastronomsku senzaciju.

15. Hrvoje Zirojević, Laganini, Hvar

Zahvaljujući vještini doajena Zirojevića, ovaj restoran na plaži postao je međunarodna senzacija. Zirojevićevi postupci s rakovima i školjkama adekvatno su senzacionalni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})