Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOBRI RESTORANI 2012. Tko je od prvih deset preživio do danas

U proljeće 2012. godine Jutarnji list održao je svoj prvi izbor restorana godine, koji se do danas organizira pod egidom Dobri restorani. Prvi Dobri restorani izazvali su priličan skandal, jer se Marcellino, u ono vrijeme nedovjbeno najbolji restoran u Hrvatskoj, našao na 28 mjestu! Premda, dakle, nisu bili osobito kompetentni, prvi Dobri restorani danas pružaju zanimljiv pregled trajanja popularnosti važnijh protagonista hrvatske restoranske industrije.

Podsjetili smo se stoga prvih deset restorana u izboru Jutarnjeg lista iz 2012. godine, te pogledali gdje su sada. Rezultati ove usporedbe mogli bi biti poučni, jer samo pet restorana iz ondašnjeg Top tena još uvijek dobro posluju.

DOBRI RESTORANI 2012.

1.Bistro Apetit, Zagreb, bori se za opstanak

Ondašnji Apetitov chef Christian Caballier već je davno napustio Zagreb, a Apetit u Jurjevskoj, u posljednjih godinu i pol otkako su Goran Kočiš i ivan Jug otišli da bi osnovali Noel, više ne igra nikakvu ulogu na zagrebačkoj sceni. Zanimljivo je, međutim, da već dva mjeseca traje žestoka bitka za preuzimanje tog sjajnog prostora.

2. Takenoko, Zagreb, preživio, normalno radi

Takenoko se iz Kaptol centra preselio u atraktivniji prostor u Gundulićevoj ulici, gdje je prilično čest dobro popunjen. Uz to, otvorili su i podružnicu u Dubrovniku, ali su zato izgubili restoran na Radničkoj cesti koji se sada zove Tekka, i priprema zaista izvrstan sushi.

3. Prasac, Zagreb, zatvoren

Prasac se zatvorio godinu dana poslije ovog izbora, jer je Dino Galvagno u Petoj četvrtini pokušao artikulirati modernu nacionalnu visoku kuhinju. Kako znamo, taj hrabri eksperiment nije uspio. U Praščevim prostorijama na Gornjem gradu sada se nalazi narodni bistro Grička vještica,

4. Plavi podrum, Volosko, preživio, izvrsno radi

Plavi podrum već se dvadesetak godina pojavljuje u samom vrhu svih izbora za najbolji hrvatski restoran. Plavi podrum jedini je hrvatski restoran koji je, i to dvaput, uspio ući u San Pellegrinov izbor 100 najboljih restorana na svijetu. Plavi podrum primjer je ozbiljno vođenog, strateški promišljenog i dugotrajno uspješnog restoranskog biznisa.

5. Batelina , Banjole, preživjela, izvrsno radi

Batelina je, govorimo li isključivo o hrani, vjerojatno najbolji hrvatski restoran. I ove je godine u velikoj formi, a kuhanje Davida Skoke stalno se mijenja. Zanimljivo je da je u jednom od kasnijih izbora Dobrih restorana Batelina osvojila prvo mjesto.

6. Dubravkin put, Zagreb, preživio, dobro radi

Dubravkin put u zadnje je dvije godine pod vodstvom chefice Priske Thuring doživio pravu renesansu. Radi se definitivno o jednom od najboljih hrvatskih restorana. Današnji Dubravkin put mnogo je uzbudljiviji od verzije prije pet godina, koja je u prvom izboru Dobrih restorana osvojila šesto mjesto.

7. Le Mandrač, Volosko, zatvoren

Le Mandrač je već odavno zatvoren. U lijepoj staklenoj kocki kraj vološćanske lučice, danas se nalazi podružnica lanca burgeraja Submarine. Chef Denis Zembo više se ne bavi fine diningom.

8. Draga di Lovrana, Lovranska Draga,  marginalizirana

Draga di Lovrana još je prije nekoliko godina nestala s karte vrhunskih domaćih restorana. Odlazak chefa Zdravka Tomšića koji je stvorio Dragu di Lovranu, u zagrebački Vinodol, dodatno je marginalizirao restoran s jednom od najdramatičnijih terasa u Hrvatskoj.

9. Kukuriku, Kastav, marginaliziran

Kukruriku je, kao i Draga di Lovrana, svojedobno ovisio o Tomšićevu kuhanju. Poslije Tomšićeva odlaska i otvaranja nove lokacije Kukuriku je, gastronomski gledajući, počeo jako slabiti. Već ga se godinama ne spominje ni u kakvom izboru vodećih hrvatskih restorana.

10. Nautika, Dubrovnik, radi, promijenila vlasnika

Otkako je Mato Đurović, čovjek koji je stvorio Nautiku i suvremeno dubrovačko ugostiteljstvo, otišao iz tog svojedobno spektakularnog restorana, Nautika je postala tek jedan do brojih dubrovačkih vrlo skupih restorana bez posebnih gastronomskih ambicija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.