Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubrovački Posat luksuzni je i otmjeni riblji restoran s jako lošim izborom domaćih vina

U Dubovniku nije lako ručati. Barem ne u strogom centru. Takenoko se otvara u šest popodne. Restoran 360 u pola sedam. Terasa Stare Loze radi također samo navečer, dok Paparazzo za ručak priprema uglavnom tapase, a tek za večeru steakove. Pa bezbrojnim gostima, žele li izbjeći turističku prehranu na Prijeku, ostaju samo Proto i Kamenice, ili sendviči i pizze. Možda je i razumljivo da srpnju i kolovozu po najvećim vrućinama, dok su svi na plažama, nema nekog posebnog razloga da ozbiljni restorani rade za ručak. Međutim, sredinom rujna više je ljudi na ulicama nego na plažama, a dobri restorani blizu zidina svejedno su u vrijeme ručka zatvoreni.

Jedna od rijetkih iznimaka je Posat, otvoren 2004. ali dramatično preuređen prije godinu i pol dana. Posat je danas jedan od najbolje uređenih, najluskuznijih i najskupljih restorana u Dubrovniku. Čak i hladna predjela od povrća koštaju preko sto kuna. Posat se nalazi iznad parkirališta na Pločama, s pogledom na gornje dijelove zidina i na ponešto mora, koje je u četvrtak popodne neodoljivo blistalo na toplom kasnoljetnom suncu. Drugi dio pogleda s te otmjeno uređene terase pada na dubrovačku prometnu gužvu U dva sata koliko smo ondje proveli, vidjeli smo valjda više od trideset turističkih autobusa. Dubrovnik, čini se, nastavlja rušiti rekorde.

Posatov forte trebali bi činiti jastozi i velike bijele ribe. Tako nam je ljubazni konobar odmah donio veliki oval s pagarima, kovačima, omanjim živim hlapom , škampima i neobično velikim jakovskim kapicama, uputivši nas, ako smo raspoloženi za jastoke, do jastožere u dnu terase.  Hlap i jakovske kapice veličinom su podsjetile na onu prvorazrednu robu iz Škotske koja se povremeno prodaje na Dolcu. Mi mo naručili pagara od kilograma (zanimljivo je da Posat ne drži manje ribe), te juhu od rakova i chefov pjat kao predjela. Nije, nažalost, bilo ježinaca koji se inače nalaze na meniju.

Chefov pjat sastoji se od solidnog carpaccia od hobotnice, jako finog carpaccia od sabljarke te od izvrsne riblje mlađi. Gustoj, crvenakastoj juhi od rakova nedostajala je dubina okusa pravog bisquea. Kao da se ljušture škampa ili jastoga nisu dostatno dugo iskuhavale, ili kao da ih nije bilo dovoljno. Pagar s gradela bio je lijepo pečen, uglavnom sočan i vrlo snažnog, baš ribljeg okusa uz koji se fino složila salata od boba i mahuna, koju su nam servirali uz ribu.

Hrana u Posatu definitivno je dobra do jako dobra, premda ne i vrhunska, osim u pojedinim elementima poput mlađi i sočnijih dijelova našeg pagra. No, Posat svakako, barem kad je riječ o onome što smo mi probali, spada u uži vrh dubrovačkih kuhinja. Vinska je karta, međutim, gotovo komična, bar kad je riječ o njenom domaćem segmentu. Prvo, tako luksuzan i ambiciozan restoran ne smije točiti na čaše svega nekoliko vina. Drugo, tako luksuzan i ambiciozan restoran ne smije imati tako uzak izbor domaćih vina, među kojima slavonska nisu bitno malobrojnija od dalmatinskih, dok su istarska jedva zastupljena. Treće, usred renesanse pošipa i na početku nove popularnosti grka, zaista je nevjerojatno da Posat drži tri slaba pošipa (i samo jedan korektan), te jedan jedini grk.

Restoran s ozbiljnim gastronomskim ambicijama morao bi imati barem nešto ozbiljnih lokalnih vina. Četvrto, jedna kolegica kojoj imamo razloga vjerovati, ispričala nam je zanimljivu anegdotu, koja joj se u Posatu dogodila nekoliko dana prije našeg posjeta. Dama je zamolila čašu suhog pjenušca, na što je konobar rekao da na čaše toče prosecco, a ako baš neće prosecco, predložio je medovicu ili neku drugu rakiju. E sada, gošća kaže da želi suhi pjenušac, a konobar nakraju predlaže rakiju!

Izbor stranih vina neusporedivo je bolji do ponude domaćih ali nije, primjerice, jasno zašto uz Chablis ne piše ime proizvođača. Uspije li Posat za iduću sezonu elaborirati kuhanje, pozabaviti se važnim detaljima poput selekcije maslinovih ulja, te pripremiti relevantnu i zanimljivu vinsku listu s ekstenzivnom ponudom vina na čaše, taj bi se restoran vjerojatno mogao uvrstiti među nekoliko najboljih na hrvatskom jugu.

POSAT
Uz Posat 1 Dubrovnik

HRANA -4/5  VINSKA KARTA-2/5(domaća vina), -4/5(uvozna vina)  AMBIJENT -5/5  POSLUGA +3/5<
sve kreditne kartice


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.