Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Matija Bogdan, kuhar glasovitog Ledburya, u petak i subotu gostuje u čakovečkoj Mundoaki. Donosimo jelovnik

matija-bogdan

Još  mladi chef Matija Bogdan već treću godinu radi u londonskom Ledburyu, restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, kojeg se općenito smatra jednim od najboljih u Velikoj Britaniji. Matija Bogdan došao je u Ledbury kao stažist, ali su mu već nakon nekoliko dana ponudili stalan posao. Sasvim je malo hrvatskih chefova koji kontinuirano kuhaju u restoranima tako visokog ranga. Prije odlaska u inozemstvo, Bogdan je neko vrijeme proveo u Dubravkinom putu i u Baltazaru.

Chef čakovečke Mundoake Marko Palfi,koji je surađivao s Dinom Glavagnom u gornjogradskom Prascu, uspio je organizirati Bogdanovo gostovanje u svom restoranu. Bogdan će u Mundoaki kuhari u petak i subotu, 15. i 16. rujna. Riječ je o vjerojatno najvažnijem kulinarskom spektaklu u Međimurju unatrag dugo, dugo vremena. Evo Mundoakina menija za ovaj vikend. Mundoakin Food Anarchy počinje oradom i kamenicom, koje potpisuje Matija Bogdan. Slijedi Mundoakin čips od pajceka, pa Mundokaina gusja jetra, pa Bogdanova mrkva i kava. Druga runda ove ultrahedonističke večere otvara se Mundoakinim hrptom od jelena s turošom.

Iza jelena bit će poslužena Bogdanova skuša sa shisom i avokadom, pa Bogdanovo jaje s tartufom i celerom. Potom na red dolaze Mundokain bouillabaise sa škampima i šafranom, Mundoakin romb s rakom grmaljem, da bi slani dio večere završio Matija Bogdan s galicijskim  goveđim fileom rubia gallega i dimljenom koštanom srži.

Sjajno je što se autentične  gastronomske večere napokon počinju organizirati izvan Zagreba, Kvarnera, Istre i još ponekih prestižnih destinacija na Jadranu. Od esencijalne je važnosti za hrvatsku gastronomiju i za razvoj kulture hrane da se zaista ozbiljno kuhanje proširi i kroz unutrašnjost zemlje. Utoliko srdačno pozdravljamo ovu akciju Marka Palfija i Matije Bogdana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.