Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stiglo je brašno od vina. Evo što možete ispeći s njim

Kalifornijska firma Finger Lakes Wine Flour počela je proizvoditi brašno od komine, krute mase koja u vinarijama ostaje nakon prešanja grožđa. Tvrde da sve što se ispeče s njim zadržava neke okuse sorti od kojih je brašno napravljeno. Trenutno proizvode brašno od merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, rizlinga i traminca, te jedan blend crnih sorti. 

Finger Lakes je isprva planirao proizvoditi bio gorivo od ulja grožđanih koštica. Kad su shvatili da su koštice tek neznatni dio komine, najveći dio čine kožice grožđa, koje su pune hranjivih tvari a vinarije ih uglavnom bacaju. Osnivačica Hilary Niver-Johnson za Decanter je ispričala da je tako počela razmišljati što bi mogla proizvoditi a da reciklira svu kominu koju dobije. Vinsko brašno nije njezin izum, druge firme već godinama pokušavaju usavršiti taj proizvod. Jedan od najvećih istraživača recikliranja nusproizvoda vinograda i vinarija je firma Whole Wine Barbare Banke, vlasnice kalifornijske vinarije Jackson Family Wines.

Proizvođači preporuuju da se brašno od vina koristi koristiti zajedno s normalnim brašnom, nikad samo. Testirali su kako se brašna iz pojedinih sorti grožđa slažu s raznim voćem u pecivima i kolačima. Uspješne kombinacije su očekivane ako znate osnove o sortama grožđa: brašno od merlota najbolje ide  s kolačima od jagoda, cabernet sauvignon s kupinama, cabernet franc s borovnicama, traminca s breskvama, rizling s jabukama, Red Blend sa šumskim voćem i pinot noir s trešnjama. Brašno od vina može se koristiti i u tamnim i svijetlim umacima, posebno onima umacima sa sirom i vrhnjem. Finger Lakes Wine Flour ove jeseni na tržište izbacuje brašno još tri sorte. Paket od osam različitih vrsta vinskog brašna prodaje se za 600 kuna, ne računajući troškove dostave. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.