Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatskoj ne postoji tako dobar crni pinot za tako malo novca

gloria-ferrer-carneros-pinot

Gloria Ferrer kalifornijska je tvrtka katalonskog gigantskog proizvođača pjenušavih vina Freixenet. Gloria Ferrer osnovana je početkom osamdesetih godina u Carnerosu, AVA-i (American Viticultural Area) poznatoj po svježijoj klimi. Carneros se uglavnom nalazi u Sonomi, premda jedan dio zahvaća i Napu.

Gloria Ferrer spada među važnije predstavnike europskih vinarija, koje su počele proizvoditi pjenušce u Kaliforniji. Osim niza pjenušaca, Gloria Ferrer danas vinificira nekoliko bijelih, i desetak crnih vina. Najbolja njena crna vina napravljena su od crnog pinota: Carneros je, zbog nižih temepratura, još prije više do tri desetljeća postao pradomovinom kalifornijskog crnog pinota. Bazični crni pinot Glorie Ferrer, iz sad već zrele 2011. godine, što smo ga probali u ponedjeljak predvečer, uz pljusak i grmaljavinu nad Zagrebom, neobično je dobro vino. Na nosu, ono je puno koncentriranog, ali ne džemastog ni preintenzivnog crnog voća: dominiraju kupine, borovnice i crne trešnje, uz malo slatkoće vanilije i ponešto biljnih i zemljastih elemenata. Na boji, ovo je vino relativno svijetlo, zamalo nezasićeno, što jasno ukazuje na sortu. Na okusu je prvo čvrsto, gotovo agresivno i mesno, po čemu podsjeća na Pommarde iz toplijih godina, da bi kasnije postalo šarmantno voćno, lijepo zaokruženo, umjereno bogato i baš naglašeno svježe, s kontinuiranom, kremastom teksturom koja ne ostavlja nimalo šupljine na srednjem nepcu, tako karakteristične za previše crnih vina koja se prodaju u Hrvatskoj.

Ovaj kalifornijski pinot noir lijepo je malo vino, idealno i za restorane i za kućnu potrošnju. Zaista se ne možemo sjetiti niti jednog boljeg i atraktivnijeg crnog pinota na hrvatskom tržištu, za tako mali novac; Gloria Ferrer Carneros Pinot Noir iz 2011. u zagrebačkom Vivatu košta 110 kuna što je, prema Wine Searcheru, jedna od najnižih njegovih cijena u cijelom svijetu. Radi se o vinu koje je u optimalnoj fazi pitkosti, i koje bi sada trebalo kupovati na sanduke.

Gastropreporuka Prvo su nam pali napamet, kao klasični partneri, pa tuna i losos. Zatim čvršća bijela riba poput orade, brancina i grdobine. Zatim teleći file, ali i mali janjeći kotleti. Probali smo ga s 70 postotnom, lagano posoljenom čokoladom, koja je naglasila njegovu svježinu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.