Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Glavni enolog Feravina: ‘Možemo očekivati izvanrednu berbu, koja podsjeća na 2012.’

“Ova je godina bila komplicirana. Počela je dugom, hladnom zimom, s izrazito niskim temperaturama, u usporedbi s 2016.” kaže Marjan Knežević, glavni enolog Feravina. Zatim su proljetni mrazovi na određenim lokacijama prorijedili prinos. Međutim, dugo, toplo, suho ljeto kompenziralo je problem iz prvog dijela godine. Naši nasadi starijih godišta odlično podnose suho razdoblje, pa i u ovakvim berbama daju vrhunske parametre u sladorima. Grožđe je iznimno zdravo, u baš odličnom kondicijskom stanju, što je bitan preduvjet za još jednu izvrsnu vinogradarsku godinu koja pomalo podsjeća na 2012. i koja nam obećava vrhunska vina,” tvrdi gospodin Knežević, veteran slavonskog vinogradarstva i vinarstva.  I Amalija Lovrić, Feravinova tehnologinja u vinogradima, smatra kako će 2017. biti bolja od 2016.”Suša nam nije stvorila nikakve veće probleme,” tvrdi gospođa Lovrić. “Dapače, suho i vrlo toplo ljeto učinilo je svoje, te je izvuklo maksimum iz grožđa.”

Zanimljivo je da je Feravino berbu otvorilo rizlingom, koji se načelno bere kasnije. No, rizling nije presudna sorta za Feravinov portfolio (od njega se zadnjih godina proizvodi pjenušac). Ova vinarija s obronaka Krndije nedavno je lansirala redizajnirane linije Dika i Miraz, u čijoj je proizvodnji sudjelovao i poznati slovenski vinar Matjaž Lemut, vlasnik vipavske Tilie.  Vina s etiketom Miraz danas defintivno spadaju u sam vrh slavonske vinske produkcije te odražavaju ambiciju Feravina da se tržištu nametne kao butikni proizvođač relativno velikih kapaciteta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.