Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ivica Matošević proizveo je prvi istarski port. Iron Witch prilično je solidno vino

Kad su Ivica Matošević i Đurđica Orepić boravili u Portugalu, zaljubili su se u port. Pa su se vratili u Hrvatsku s nekih 130 butelja različitih portova. Pa je Matošević odlučio pokušati proizvesti prvi pravi istarski port, i jedan od prvih u Hrvatskoj (vinarija Plenković počela je prije desetak godina proizvoditi Zlatan Porat od crljenka, koji se deklarira kao vino tipa porta). Ime Matoševićeva porta Iron Witch, posveta je njegovoj supruzi, sportašici poznatoj po uspješnim nastupima na Iron Man utrkama. 

Premda nema oznaku berbe, Matoševićev je port po stilu najbliži Late Bottled Vintage Portu, jer vina su nekoliko godina provodila u drvenim bačvama, da bi se zatim kupažirala. Ruby Port, najčešći stil porta, uglavnom odležava u inoksu ili cementu, Vintage Port ne smije biti u bačvi dulje od dvije godine, a Tawny Port u drvetu provodi dovoljno dugo vremena da bi dobio specifičnu smeđu boju. Iron Witch po boji ni po okusu definitivno nije Tawny, tako da nas zaista najviše podsjeća na LBV, premda se radi o kupaži više berbi, a ne o jednoj berbi. Iron Witch ima lijepu, srednje duboku rubinsko-crnu boju, primjereno je gust, s fino izbalansiranim šećerima da ne bi lijepio usta, i s dovoljno svježine da bi se relativno lako pio.

iron-witch-g

Na okusu dominiraju macerirano tamno voće, pečene višnje i crna čokolada. No, na mirisu se javlja jedan važan  problem koji utječe na ocjenu vina, i koji pokazuje da se radi o novom, još ne posve razrađenom projektu. Port se, kako znamo, proizvodi tako da se bazno vino fortificira alkoholnim destilatom, čime se prekida fermentacija i postiže željena jačina vina. E sada, u Iron Witch se, nažalost, na nosu osjete arome sirovog žestokog alkoholnog pića: destilati, možda pogrešnog tipa, odveć su prisutni  te se nisu inkorporirali u vino. Drugu bocu Iron Witcha ostavili smo otvorenu tri dana, čekajući da aroma žestokog alkohola nestane, što se nije dogodilo. Naprotiv, miris je sve više asocirao na Kraševe Griotte, dakle na višnje u alkoholu i čokoladi. Da nije ove pogreške koja će se, nadamo se, izbjeći u novim izdanjima, Iron Witch vrijedio bi preko 90 bodova.

Gastropreporuka osim uz čokoladne kolače, prvi istarski port sa zadovoljstvom bismo pili uz štrudl od šljiva ili višanja, uz bilo koju bolju 70 i više postotnu čokoladu, ali, naravno, i uz oštrije sireve s plemenitom plijesni. Stilton i port jedna su od najpouzdanijih klasičnih kombinacija hrane i vina u povijesti gastronomije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.