Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Loimerov Brut Rosé jako je elegantan, svjež i pun mirisa šumskih jagoda sa šlagom

loimer-brut-rose-fb

Vodeći slovenski vinar Marjan Simčič drži da se tradicionalna pjenušava vina ne bi trebala proizvoditi izvan Champagne (eventualno tek u regijama sa sličnim klimatskim prilikama, poput Kenta u Engleskoj). Simčičevi su argumenti snažni i logični. Champagne je najhladnija francuska i jedna od hladnijih europskih vinskih regija.

Kad grožđe u Champagni dosegne desetak posto potencijalnog alkohola, ono je idealno za proizvodnju pjenušavog vina, ali je istodobno i fiziološki zrelo. Kad grožđe u Istri, Goriškim brdima, a o Dalmaciji da ne govorimo, postigne potencijalni alkohol idealan za proizvodnju pjenušca koji drugi put fermentira u boci, ono je još sasvim nezrelo, pa su zato ta vina nužno inferiorna pravim šampanjcima.

Zato je Marjan Simčič odolio sve komercijalnijem izazovu proizvodnje pjenušca: on je uvjeren da njegov pjenušac nikada ne bi mogao biti zaista dobar, jer bi grožđe morao brati prije njegove pune fiziološke zrelosti, što Simčič ne želi. E sada, Kamptal u Austriji danas više definitivno ne spada u hladnije vinske regije. Mirna vina iz Kamptala bez problema dosežu 14 do 15 posto alkohola. Fred Loimer iz Langenloisa jedan je od najskrupuloznijih kamptalskih vinara: Loimer, koji se počeo baviti vinogradarstvom i vinarstvom prije točno četvrt stoljeća, iskreni je pobornik biodinamike, niskih prinosa i minimalnog sumporenja vina.

Njegovi rizlinzi i grüner veltlineri spadaju među najelegantnije i najoriginalnije u Austriji, osobito kad je riječ o single vineyard buteljkama koje de facto nemaju rok trajanja. Riesling Steinmassl iz berbe 2006. kušali smo nekoliko puta unatrag četiri godine, i svaki se put činio sve mlađim i vitalnijim. Fred Loimer, čovjek koji, dakle, maksimalno poštuje i grožđe i terroir i pravila “zdrave” proizvodnje vina, 2013. godine počeo je proizvoditi pjenušac Brut Rose, koji odležava dvanaest mjeseci na kvascima u boci.

Loimerov Brut Rose napravljen je većim dijelom od zweigelta, s dobrim doprinosom crnog pinota, te sa 7 posto chardonnaya. Vino je minimalno sumporeno, te je zaokruženo dosageom od 6,5 grama. I nije ni banalno, ni frivolno, niti se doima nezrelo. Naprotiv, radi se o izvrsnoj vrijednosti za novac, koja pruža puno zadovoljstva i na nižim temperaturama od srpanjskih.

Loimerov Brut Rose prepun je aroma šumskih jagoda, ispod kojih se osjeti kremasta mirisna nijansa, kao posljedica malolaktičke fermentacije. Dakle, divlje jagode i šlag! Vino je ekscentrično svježe, ali nije kiselo, niti ima bilo kakve vidljivije rubove. Gotovo da je elegantno .  Tijelo je lagano do srednje, a boja blijedoružičasta, u duhu modernih rosea. Aftertaste traje neobično dugo za relativno jednostavan pjenušac. Fred Loimer i ovim je roseom potvrdio da spada među desetak najvažnijih austrijskih vinara.

GastropreporukaLoimerov pjenušac izvrsno je aperitivno vino. Pretpostavljamo da bi se morao dobro slagati s carpacciom od jakovskih kapica, s dagnjama i vongoloma, s manjim rakovima, dok smo ga kod kuće kušali uz rajčice volujsko srce s malo bosiljka, pistacija i pecorina: neodoljivi ljetni snack.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.