Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Heinrichov Crveni traminac jedan je od najboljih oranža koje smo ikad kušali

Ocjenivanja vina, kao i većina drugih neegzaktnih ocjenjivanja, nužno se temelji na skupini široko prihvaćenih kriterija o tome što je dobro i poželjno, a što je loše i nepoželjno u vinu. Narančasta vina te su kriterije značajno promijenila: narančasta se vina, primjerice, ne mogu ocjenjivati po bistrini, kao ni po konvencionalno intepretiranim primarnim aromama (jer se dugom maceracijom i toplom fermentacijom tipičnost tih aroma uglavnom gubi ili značajno mijenja), kao ni po teksturama i strutkuri karakterističnim za bijela vina, jer narančasta vina sadrže tanine. Stoga velik dio vinske publike, i kod nas ali i u svijetu, još ne razumije ili odbacuje narančasta vina.

S druge strane,u nekim slučajevima narančasta vina predstavljaju vrhunac vinske proizvodnje pojedinih regija: to osobito vrijedi za vinarije sa slovensko-talijanske granice u području Brda. Nama se čini kako se kriteriji za ocjenjivanje narančastih vina mogu prilagoditi kriterijima za ocjenjivanje konvencionalnih vina, uzmemo li najbolje iz oba svijeta.

Dakle, ravnoteža i elegancija (“Preciznost” rekao bi Marjan Simčič kao i mnogi moderni vinski publicisti), neupitni su kriterij za određivanje kvalitete pojedinog vina, bilo kojeg žanra. Ako unutar ta dva kriterija još stanu osobnost i originalnost, ekspresivnost, terroir i ultimativno zadovoljstvo što ga donose bouquet i okusi, možemo govoriti o zaista velikom vinu.

Roter Traminer Freyheit gradišćanskog vinara Gernota Heinricha, svjetski čuvenog po crnim cuveeima Gabarinza i Salzberg, primjer je velikog narančastog vina. Ovaj crveni traminac (savagnin rose) posjeduje egzotičan, bogati bouquet, u kojem se miješaju arome ruža, tropskog voća, zemlje i lanolina, i kojeg pamtite dugo nakon što ste ispraznili bocu. Tekstura je gotovo uljasta i elegantna (premda sam Heinrich tvrdi da se radi o rustikalnom vinu), dok je tijelo bogato i vrlo moćno. Okus je potpuno neobičan, voćno-zemljasto-začinski, s izvrsno naglašenom kiselinom i blagom   gorčinom koja ostaje u retru i čini vino jako svježim. U vinariji kažu da Roter Traminer okusom zapravo podsjeća na hmelj i da je riječ o pale aleu među vinima, što ipak smatramo pretjeranim. Heinrichov Roter Traminer definitivno spada u oranže ranga Joška Gravnera i Damjana Podveršiča, dakle u najbolja svjetska vina ovog žanra.

Gastropreporuka Vrhunski oranži zapravo su najuniverzalnija gastronomska vina. Oni podjednako vole lignje, tune i palamide, kao i steakove ili janjetinu. Zbog kontrasta slatkih aroma i  osvježavajućeg kiselkasto gorkog aftertastea, Heinrichov  crveni traminac mogao bi se fino piti i uz  indijske ili jače kineske kuhinje, poput sečuanske.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.