Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Karamelizirajte tikvice i dobit ćete raskošan kremasti umak za ljetne paste

Tikvice obično tretiramo kao osjetljivo povrće ali one, kao i sve tikve, dobro podnose visoke temperature. Što znači da iz tikvica možete dobiti puno više okusa ako ih karamelizirate. Portal Bon Apetit ima jednostavan i jako efektan recept za ljetnu pastu s karameliziranim tikvicama. Kad se tikvice dulje kuhaju, voda iz njih ispari i one dobiju džemastu teksturu, što znači da ćete vi dobiti bogati kremasti umak za pastu od čistog, niskokaloričnog povrća. Jedan od urednika Bon Apetita Chris Morocco ovu pastu opisuje “kao Alfredo bez svog onog parmezana”  Da sačuvali lijepu boju umaka, tikvice obavezno treba karamelizirati u dvije ture. Jedan dio tikvica  stavite na vruće maslinovo ulje i ne mičite tikvice dok se ne karameliziraju, zatim dodajte drugi dio, tikvice koje će se samo rastopiti ali se neće karamelizirati. Ako se tikvice previše zapeku, možete dodati malo vode u kojoj se kuha pasta. U svakom slučaju, masa koju ćete dobiti bit će kašasta, što znači da će dobro prekriti svaki milimetar paste. Tikvice se u ovakvim receptima kuhaju 15 do 20 minuta, ali neki ih puste 45 minuta, da budu potpuno karamelizirane. Okus karameliziranih tikvcica potpuno je drugačiji od onoga što smo navikli, a neki koji su isprobali recept tvrde da ne spada u spektar povrtnih okusa i posebno je dobro rješenje kad vam na večeru dolaze vegani ili vegetarijanci. Ovo je jedna verzija upotrebe karameliziranih tikvica.

LJETNA PASTA S KARAMELIZIRANIM TIKVICAMA I BOSILJKOM

4 porcije

  • ¼ šalice maslinova ulja
  • 8 režnjeva češnjaka, narezanih na tanke listiće 
  • 1 kg tikvica, prerezanih na četvrtine po duljini i narezanih
  • krupna morska sol
  • 1 žličica mljevene crvene paprike i još malo za posluživanje
  • 350 g pacchera, zita ili neke druge velike cjevaste paste
  • 60 g parmezana, i još malo za posluživanje (naribajte ga u zadnji čas)
  • 1 žlica svježeg limunova soka
  • ½ šalice svježeg bosiljka

Postupak

Veliku tavu zagrijte na srednjoj vatri, Pržite češnjak, miješajte povremeno, dok ne pozlati i potamni na rubovima. Trebat će vam oko 4 minute. Dodajte tikvice. Posolite. Pržite tikvice povremeno miješajući, dok se ne počnu raspadati i dobiju teksturu džema. Kad se počnu lijepiti za dno tave, dovoljno su karamelizirane. Za to će trebati 12 do 15 minuta. Pred kraj dodajte žličicu crvene paprike. Tikvice možete karamelizirati puno dulje, do pola sata ili 45 minuta, na laganoj vatri i uz povremeno miješanje. Za slađi okus češnjaka, možete ga koristiti u cijelim zgnječenim režnjevima, tako da se praktički peče u tavi s tikvicama.

Dok se tikvice karameliziraju, kuhajte pastu u velikom loncu slane vode i povremeno miješajte. Mora biti stvarno al dente.

Kuhanu pastu stavite u tavu i dodajte pola šalice vode u kojoj se kuhala. Dok se pasta kuha postupno dodajte 60 g parmezana i još vode ako je potrebno. Neka cijela ova faza traje što kraće, umak mora potpuno obaviti pastu ali se ona ne smije prekuhati. Na kraju dodajte limunov sok i bosiljak i promiješajte. 

Pastu poslužite u zdjelicama, posutu parmezanom, s malo crvene paprike i ostatkom bosiljka. Umjeto bosiljka pastu možete poslužiti s par listića mente.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.