Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DNEVNIK POKVARENIH ČEPOVA #2 Postotak čepova s TCA znatno je viši od službenih brojki

cepovi-TCA

Industrija vinskih čepova tvrdi kako se broj čepova zaraženih kemijskim spojem TCA, koji uzrokuje onaj prljavi, pljesnivi miris i posve nepitak okus vina, kreće oko jedan posto i da stalno pada. S druge strane, naš dnevnik pokvarenih čepova pokazuje da je postotak i dalje znatno viši: naše su brojke tek nešto više od brojki Wine Spectatora, koji je 2013. objavio da oko 3,5 posto svih vina koje njihovo osoblje službeno kuša, pati od TCA. U posljednja dva mjeseca otvorili smo više od 200 butelja vina s plutenim čepom. Njih deset imala su nedopustivo visoku razinu TCA, koja ih je učinila posve neupotrebljivima, dok se kod jednog vina radilo o rubnom slučaju s niskom koncentracijom TCA. I ovom prilikom želimo naglasiti kako je riječ o vinima svih cjenovnih kategorija, svih žanrova. I dalje nam je potpuno nejasno zašto bar neka od tih vina, osobito ona kod kojih se inzistira nas svježini, ne dolaze na tržište pod navojnim čepom.

1. Il Grande 2015. Montepulciano d Abruzzo

otvoreno u našem uredu

Jedan do najagresivnijih i najkoncentriranijih primjera TCA na koji smo naišli ove godine

2. Tomac, Rajnski Rizling 2016. godine

otvoreno u našem uredu

S vinima obitelji Tomac dosad smo imali sreće, no bilo bi statistički nevjerojatno da se i njima nije dogodio čep

3. Iločki podrumi, Vrhunski traminac 2016. godine

otvoreno u našem uredu

Iločki podrumi među prvima u Hrvatskoj počeli su koristiti navojne čepove za bazičnu liniju buteljki. Vrijeme je da navojne čepove prebace i na višu liniju

4. Bela Burja 2013. godine, Vipava

otvoreno u Dubravkinom putu

Ovo prekrasno, elegantno i kompleksno bijelo vino bilo je toliko snažno zaraženo s TCA, da je sommelier rezignirano slegnuo ramenima i otišao po novu bocu

5. Chateau Minuty Rose. 2016. godine, Provansa

otvoreno u Noelu

Posebno je nezgodno kada umjesto milijun očekivanih voćnih aroma, u čaši rosea naletite na vonj mokrog kartona.

6. Il Pino di Biserno 2008. godine, Toskana

otvoreno na masterclassu u Alhambri

I klasična vina poput ovog Antinorijeva , redovite su žrtve pokvarenih čepova

7. Baron de Bonemizsa Tokaji 6 puttonyos, 2007.

otvoreno na masterclassu u Alhambri

Ovo prebogato, ultrakoncentrirano, očaravajuće vino bilo je prilično uništeno ne odveć jakom koncentracijom TCA. Nova je boca pokazala sav sjaj druge najviše kategorije tokajaca

8. Matošević, Crna Grimalda 2013.

otvoreno na obiteljskom ručku

Slučaj s ovim inače odličnim vinom, upozorava da na svaki obiteljski ručak, koji priređujete izvan vašeg stana, morate nositi dvostruku zalihu buteljki od one koju očekujete da će se popiti

9. Laguna, Adriana Rose 2016.

otvoreno u uredu

Laguna je odlučila svoju restoransko-hotelsku liniju Adriana začepljivati s konvencionalnim umjesto s navojnim čepom, jer su tako tražili restorateri i hotelijeri. Pa je TCA, na zahtjev restoratera i hotelijera, bio neizbježan.

10. Frano Miloš, Plavac 2013.

otvoreno u uredu

Riječ je o vrlo dobrom vinu koje predstavlja izvrsnu vrijednost za novac, i koje smo ovih dana recenzirali. Ovorili smo tri boce, a jedna je nažalost izrazito vonjala po čepu.

11. Louis Barthelemy Topaze, Champagne

otvoreno u uredu

Šampanjci i pjenušci jedina su kategorija vina koja mora koristiti plutene čepove. Pa se potrošači moraju pomiriti s pokojim lošim čepom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})