Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarni vinari Antinori i Della Rocchetta postali su hologrami u novom vinskom muzeju u Bolgheriju

U Bolgheriju, slavnoj talijanskoj vinskoj regiji na toskanskoj obali, otvoren je MUSEM, “senzorni i multimedijski muzej vina” u sklopu mreže World Wine Town, talijanski odgovor na bordoški Cité du Vin. Kompleks se sastoji od prostora za kušanja, restorana i apartmana, u kojima turisti mogu učiti toskanskim vina. Muzej je smješten na obnovljenom imanju Casone Ugolino, glasovite vinarske obitelji Della Gherardesca. Gradili su ga 15 godina. Riječ je o investiciji od 12 milijuna eura u kojoj sudjeluju banke i privatni ulagači, među ostlima bivši vlasnik modne kuće Belstaff Franco Malenotti. 

Muzej se prostire na dva kata, a sadržaj je fokusiran na povijest. Povijest regije i vinarskih obitelji priča osobno Gaddo della Gherardesca, patrijarh aristokratske obitelji koja stoljećima predstavlja kulturni kontinuitet Bolgherija. Pripovjedači su i vinari koji su svojim supertoskancima upisali Bolgheri na kartu svijeta, Piero Antinori i Niccolo Incisa della Rocchetta, koji se također u muzeju pojavljuju kao pripovjedači. Ove mitske figure Bolgherija autor muzeja, scenograf, kostimograf i trostruki oskarovac Dante Ferretti (Avijatičar, Sweeney Todd, Bande New Yorka), odlučio je pretvoriti u holograme. Što može biti zabavno za ponekog turista ali je konceptualno u najmanju ruku neobično. Posjetitelji ulaze u prostore koji izgledaju kao stare gospodarske zgrade, uče o zemlji, grožđu i vinima, ideja je da dobiju imersivno iskustvo i uče upijanjem. I pijenjem, naravno. U cijenu ulaznice od osam eura uključeno je nekoliko degustacija, a s vinskom karticom gosti uz nadoplatu mogu kušati desetke vina. Muzejski restoran Osteria Vinality je rekonstruirano staro toskansko konačište.

Gaddo della Gherardesca

 

Veliki edukacijski centar V-Campus osmišljen je za mlađu generaciju posjetitelja i bit će otvoren u svibnju 2018. Iako su u vinskom svijetu institucija od 70-tih i 80-tih, vinarije u Bolgheriju susreću se s pravim turističkim bumom tek u zadnjih pet godina. Golemi interes ljudi iz cijeloga svijeta privlači i investicije. Feudi di San Gregorio iz Campanije prva je južnjačka vinarija koja je uložila u Bolgheri, u poetičan vinski projekt Campo delle Comete na prekrasnom imanju Guicciardini Strozzi. Antinori je napravio spektakularnu novu vinariju od 9 milijuna dolara s vinogradima na krovu, a Massimo Ferragamo iz Castiglion del Bosca iz Montalcina u rujnu otvara wine shop na imanju Prima Pietra.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.