Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Plavac Frane Miloša spada među najbolje vrijednosti za novac među svim dalmatinskim vinima

Frano Miloš postao je slavan po Stagnumu, prvom hrvatskom kultnom vinu, čija prva berba upravo puni četvrt stoljeća. Stagnum je i danas u izvrsnoj formi. Riječ je o jedinom hrvatskom vinu koje se na tržište pušta nakon osam do deset godina: trenutno je aktualna berba 2007. Nadalje, riječ je o vinu koje je dokazalo, skupa s nekim Kiridžijinim Dingačima, da plavci mogu zaista dugo i produktivno odležavati. Stagnum iz 2003. godine upravo se približava vrhuncu. Stagnumi pripadaju grupi skupljih dalmatinskih vina; redovne se berbe u trgovinama prodaju za oko 200 kuna, a starije posebne, poput 2003., za 350 do 400 kuna.

Međutim, Franu Miloša i njegove sinove Josipa i Ivana, koji polako igraju sve važniju ulogu u obiteljskom biznisu, od drugih hrvatskih vinarija posebno izdvajaju bazični plavci. Naime, vinarija Miloš jedina je, koliko nam je poznato, u cijeloj Dalmaciji, koja svoje temeljno vino pušta u prodaju čak četiri godine poslije berbe, dakle u potpuno zreloj fazi.

Ovih smo dana kušali Plavac iz 2013. godine, koji se tek nedavno pojavio na tržištu. Riječ je o uravnoteženom, gotovo elegantnom, vrlo transparentnom vinu u kojem se miješaju arome svježeg i suhog tamnog ljetnog voća, makije i ružmarina, uz onaj tipični, potpisni, terroirski Milošev miris vruće zemlje, s neobično puno svježine za pelješački plavac mali. Osjete se i hlapive kiseline, ali u maloj mjeri, koja ne čini vino lošijim.

Osobito je važno da Miloš nije podlegao trendu koji unatrag pet ili šest godina obilježava brojne plavce: vino nije jednodimenzionalno voćno, i nije ispolirano. Zato smo i napisali da je gotovo elegantno. Taj sasvim lagani trag rustikalnosti odražava autentičnost Miloševe vinarije. Riječ je o starom ali pročišćenom stilu plavca, u kojem se ne ponavljaju tipične pelješačke pogreške iz ne tako davne prošlosti, poput nezrelih tanina ili šupljeg srednjeg nepca. Plavac iz 2013. kompaktno je , prepoznatljivo, čisto i užitno vino koje isporučuje visoku kvalitetu za svojih sedamdesetak kuna. A obitelj Miloš definitivno spada među najuzornije vinogradare u cijeloj Hrvatskoj.

Gastropreporuka Dva smo dana kušali Milošev Plavac na raznim temperaturama, i uz sasvim različitu hranu: dobro se, primjerice, složio s dimljenim kozjim sirom, ali i s pecorinom, pa s pancetom, kao i s kulenom. Tuna, palamida, skuša , srdela i losos, kao i laganije meso s roštilja, naši su favoriti uz ovo vino.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.