Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako za malo novca provesti ljetnu večer uz koktele? Na Esplanadinoj terasi Oleander

U subotu navečer u gradu je bilo tako vruće da nismo imali snage za bilo kakve večere, pune barove ni akciju, pa smo tražili najmirniji i najprozračniji način da provedemo par sati vani. Završili smo tako na Esplanadinoj terasi Oleander, gdje se i u najsparnije dane može uhvatiti malo povjetarca, a povjetarac je ovoga puta donosio i operne arije s Tomislavca. Baš što smo tražili. Naručili smo koktele i dva mala jela s barskog menija. Na lijepoj terasi prošaranoj oleandrima u punom cvatu sjedilo je petnaestak ljudi, uglavnom gostiju hotela, kojima su se kasnije povremeno pridruživali gosti s vjenčanja u restoranu Zinfandel’s. No, našu pažnju te večeri privukla je karta pića Esplanadina bara 1925. Točnije, pažnju su nam privukle cijene koktela i pića, koje su ostale u vremenu otprije revolucije craft barova.

Koktel karta Esplanadina bara podijeljena je na glavna dva dijela, signature koktele Orient Express nazvane po gradovima u kojima taj legendarni vlak staje, i na klasične koktele. Svi kokteli na karti koštaju između 35 i 50 kuna, dakle uglavnom dvostruko manje nego u boljim zagrebačkim barovima. Tako da Martini možete dobiti za 35 kuna, Manhattan za 40 a Original Mai Tai za 50, što ne samo da je jeftinije od koktela na mjestima tog ranga u ostatku grada, nego i od primjerice čaše Coronicinog ili Krauthakerovog vina. Naručili smo Gin &Tonic s Monkey 47 ginom, Fever Tree tonikom i puno začina, tataki od tune sa salatom od krastavaca i mente, jako začinjeni tartarski biftek i Negroni.

Onda je noć od sparne postala svježa i odlučili smo ostati dulje, pa smo se odlučili podsjetiti na stare klasike koji u općem entuzijazmu oko Old Fashioneda, ginova i negronija ostaju u drugom planu. Naručili smo Mai Tai, Margaritu  i Long Island Ice Tea, i nastavili proučavati kartu. Zanimljivost karte pića Esplanadina bara nisu samo kokteli, sve su cijene ostale u davnom vremenu, pa tako tamo možete dobiti fenomenalne single maltove za 40-tak kuna ili Johnny Walker Blue Label za 105 kuna. Naravno, hotelski restorani i barovi nikad nisu popularni ni posjećeni kao gradski hot spotovi, ali želite li ljetnu večer provesti u  zaista elegantnom ambijentu, uz koktele od sjajnih pića i sve za relativno mali novac, za promjenu se isplati dati šansu hotelu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.