Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Valle Losca u Voloskom konoba je po kojoj bi se trebale ravnati mnoge druge konobe

Valle Losca u Štangerovoj ulici u Voloskom, utemeljena je 1969. godine. Sadašnji vlasnici, istarska obitelj Gudelj-Fatorić i njihovi poslovni partneri, preuzeli su Valle Losca, na početku glavne  ulice drevnog mjesta danas poznatog po Plavom podrumu, prije nekih sedam godina. Novog su kuhara angažirali u listopadu lanjske godine. I danas su na putu da naprave malo gastronomsko čudo.

Okej, hrana u Valle Losca još je daleko od senzacionalne. Radi se o sasvim rustikalnoj verziji sjevernojadranske kuhinje. Međutim, stekli smo dosta snažan dojam da ljudi koji vode tu konobu zaista vjeruju u važnost izvornosti i kvalitete ulaznih sastojaka.

Sinoćnju smo večeru počeli s izvrsnim, debelo rezanim, blago toplim carpacciom od tune i gotovo živom salatom od hobotnice, obogaćenom artičokama, tikvicama (što se pokazalo nepotrebnim), malim rajčicama i raznim aromatičnim zelenim lišcem. Domaći kruh koji, kažu, rade od brašna mljevenog u kamenom žrvnju, bio je vrlo dobar. Brudet od hobotnice i leće ostavio je nešto lošiji dojam, usprkos prilično snažnom okusu koji je dolazio od koromača.

No, poširana raža bila je toliko senzacionalna da smo na trenutak pomislili kako Valle Losca trebamo prebaciti u kategoriju četiri. Kako se trudimo biti strogi i neemotivni, zadržali smo se na tri plus. Valle Losca izvanredna je konoba, s korektnim cijenama i vrlo dobrim sastojcima, kojoj treba još samo malo kulinarskog rafinmana, da bi se uvrstila među vrhunske hrvatske jednostavne restorane.

Na našu će konačnu ocjenu utjecati, naravno, i dojam što ga ostavljaju mesna jela, koja sinoć na plus trideset i nešto nismo imali snage probati. Vinska karta kratka je i pomalo banalna: cijelu bi je trebalo ponovo napisati. Nadalje, pogrešno je što ne toče ni konjak ni malt whisky, ni šampanjac. No, u slučaju Valle Losca, čini nam se da je riječ o dječjim bolestima, a ne o pogrešnim namjerama i konceptima. Oni su svjesni da moraju učiti i da se moraju poboljšavati. Valle Losca radi tijekom cijele godine, ali je uvijek zatvorena nedjeljom i ponedjeljkom, čak u punoj turističkoj sezoni.

 

VALLE LOSCA
Andrije Štangera 2, Volosko

HRANA + 3 /5  POSLUGA 4/5  AMBIJENT + 3/5
kartice Visa, MasterCard

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.