Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Njujorški barmenski superstar Dušan Zarić dolazi u Zagreb

Dušan Zarić je superstar svjetske barske scene. Jedan je od barmena koji su pokrenuli revoluciju craft koktela i suvlasnik kultnog njujorškog bara Employees Only, sedmog na listi 50 Najboljih barova na svijetu i bara Macao Trading Co. Njegova tvrtka The 86 Company proširila je craft bartendering na lanac barova u Americi i Aziji. U dokumentarcu Douga Tirole Hey Bartender iz 2013, koji se jednoglasno smatra najboljim filmom dosad snimljenim o barmenima, Dušan Zarić jedan je od glavnih likova. Hey Bartender se u subotu premijerno prikazuje u Kinu Europa u sklopu Cocktail Weeka Zagreb. Zarić će u Zagrebu kao gost kompanije Coca Cola HBC Adria održati predavanje o gradnji profesionalnih uspješnih barmenskih timova i podijeliti “savjete s druge strane šanka za unapređenje usluge” .

https://www.youtube.com/watch?v=3HUwmDqi2kA

Zarić je u New York došao 1995. kao diplomac strojarskog fakulteta iz Beograda. Kao barmen je počeo raditi još tijekom studija u Grčkoj, a prvi njegov ozbiljan njujorški angažman bio je u   u baru Lot 61 zvijezde njujorškog noćnog života Amy Sacco, jednom od najvrućih barova krajem 90-tih, i paralelno u baru Pravda. Tamo je upoznao svoje buduće partnere u Employees Only.

U Pravdi je upoznao Dalea DeGroffa, živuću barmensku legendu iz njujorškog Rainbow Rooma koji je s barmenima Pravde radio kao konzultant-mentor. Zarić kaže da je to presudno odredilo njegovu karijeru. “Dale DeGroff je moj najveći mentor, koji me je ispravno usmjerio i vodio me. Svo svoje znanje i temelje dugujem njemu. U Pravdi smo bili klinci puni volje, gladni i sve smo gledali širom otvorenih očiju. A Dale je kum. Počeo nas je učiti koliko je ova profesija respektabilna. Bio je kraj 90-tih i ništa se nije moglo usporediti s onime što smo mi učili. Bilo je prekrasno”, rekao je Zarić prije nekoliko godina u intervjuu za foodgps.com

Godine 2004. s barmenima Jasonom Kosmasom, Igorom Hadžismajlovićem, Henryjem LaFargueom i restoraterom Billyjem Gilroyem osnovao je Employees Only. Četiri godine kasnije otvorio je drugi bar u njihovom restoranu Macao Trading Company u Tribeci i tako je počela svjestska koktel revolucija. Zarićev zvjezdani status i indie stil njegove kompanije izazivali su i kontroverze, ali njegovo mjesto u eliti svjetskog bartenderinga ostalo je nesporno. Ako nigdje ne uspijete uhvatiti Zarića, možete pročitati dvije zanimljive knjige koje supotpisuje sa suosnivačem Employees Only Jasonom Kosmasom, You Didn’t Hear It From Us i Speakeasy: The Employees Only Guide to Classic Cocktails Reimagined.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.