Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čokov brancin na pari jedno je od najdelikatnijih ribljih jela u Hrvatskoj

Konoba Čok obiteljski je restoran u centru ne osobito lijepog, ali gastronomski iznimno vrijednog Novigrada. Novigrad spada među rijetka istarska mjesta koja se i po lijepom vremenu doimaju pomalo depresivno. No, Novigrad ima tri restorana visoke klase: modernu i hrabru Marinu Marine Gaši, tradicionalistički carpaccio bar Damir & Ornella i bazični riblji Čok, gdje jedemo vrlo rijetko, ali uvijek uživamo.

Čokov je jelovnik konzervativan: riblja pašteta, riblji carpaccio, sirovi škampi,par vrsta školjki, jastog s tjesteninom i veličanstvena sirova riba.  Premda je u petak navečer hlap uperio svoja velika kliješta na nas, nismo odlučili prihvatiti izazov, nego smo za predjelo naručili kamenice i carpaccio od brancina.

I jedan i drugi tanjur bili su dobri, ali ne baš senzacionalni. Međutim, oveći brancin kuhan na pari i serviran upravo savršeno (naravno, bez kože), spada među najplemenitija riblja jela koja smo kušali u Hrvatskoj otkako postoji Kult Plave Kamenice.

Naš je brancin bio sočan, vlažan ali čvrst, mineralan i posve delikatan; riječ je o jelu koje samo zaslužuje Michelinovu zvjezdicu, neovisno od konteksta. Genijalni je brancin na stol došao s vrlo finim kuhanim krumpirom: radilo se o zaista neobično uspješnom i slasnom minimalizmu.  Svim ovim komplimentima treba dodati činjenicu da je Čokova riba jeftina: od 250 do 400 kuna po kilogramu, što je manje nego u Zagrebu, Zadru ili Splitu. Mlade malvazije koštaju oko 130 kuna, s Claijeva bijela vina 220, što je sve također više nego povoljno. U Čoku smo probali i Ipšin Frantoio, najbolje maslinovo ulje od ove sorte koje smo dosad imali prilike kušati.

Novigradskom Čoku fali još ponesto detalja da bi ušao u ozbiljnu međunarodnu konkurenciju, ali se ta novigradska konoba definitivno ubraja među nekoliko najboljih hrvatskih ribljih restorana.

KONOBA ČOK
Sv. Antona 2, Novigrad,

HRANA 4/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA + 3/5
sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.