Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da su Francuzi konačno izabrali predsjednika kojega stvarno zanimaju vina

Francuski sindikati upozoravaju da su neke važne vinske regije premoćno glasale za Marine Le Pen, ali na predsjedničkim izborima u nedjelju premoćno je pobijedio liberalni kandidat Emmanuel Macron. Osim što su poslali važnu političku poruku Europi, Francuzi su čini se prvi put izabrali predsjednika kojega zaista zanimaju vina.

Francuski portal Terre de Vins objavio je video snimljen tijekom kampanje, na kojemu Macron na slijepo kuša nekoliko francuskih vina objašnjavajući da je odgojen s vinom i da je vino”ambasador zemlje.” Na kratkom improviziranom blind tastingu Macron je točno identificirao bijeli bordeaux i provansalski rose, i pogriješio kod Chateau Pape-Clementa iz 2005. koji je prepoznao kao vino iz Pauillaca umjesto iz Pessac-Leognana. Macron je u razgovoru na tastingu otkrio i da je fan Miravala.

S obzirom na francusku vinsku silu, zvuči neobično da francuski predsjednici u pravilu nisu pokazivali osobit interes za vino. U vrijeme dok je bio pariški gradonačelnik Jacques Chirac bio je poznat po impresivnom vinskom podrumu, Decanter piše da su im izvori bliski bivšem predsjedniku otkrili da je privatno najradije pio pivo, točnije Beck’s i Coronu. Chiracov prethodnik François Mitterrand navodno je volio samo bordeaux Chateau Haut-Marbuzet. Ali upamćen je kao predsjednik koji je najviše učinio za francusku vinsku industriju.  Decanter citira vinara iz Languedoc-Roussillona koji bazen ispred svoje kuće zove “Mitterrandov bazen” jer su mu subvencije u vrijeme njegova mandata omogućile ozbiljnu zaradu. Nicolas Sarkozy vjerojatno je najomraženiji bivši predsjednik među francuskim vinarima, jer je kao poklonik fitnessa i zdravog života na javnim nastupima uredno odbijao vino. To je nailazilo na vrlo otvorene kritike. Enolog Gerarda Bertranda Vincent Charleux za Reuters je 2007. komentirao da je Sarkozy “mogao pokazati barem toliko inteligencije da kuša vino i ispljune ga”. Najnepopularnijeg francuskog predsjednika svih vremena François Hollande, međutim, svoju nezavidnu titulu nije zaradio zbog vina. S druge strane, nije ni pokazivao osobiti interes za njih. Dok je bila odgovorna za 14.000 boca u vinskom podrumu Elizejske palače Virginie Routis za AFP je otkrila kako joj je Hollande dao potpuno odriješene ruke u upravljanju vinima. Hollande je pričao kako privatno voli popiti čašu vina, ali njegova je zdravica s američkim predsjednikom Barackom Obamom 2014. u Washingtonu izazvala dosta komentara. Hollande se nakon govora samo pravio da pije vino a njegov odgovor na Obamino pitanje kako mu se sviđa vino zvučao je vrlo neuvjerljivo.  Emmanuel Macron prvi je francuski predsjednik koji se deklarira kao ljubitelj vina i pokazuje da nešto zna o vinu. Francuski vinari, dvije berbe zaredom pogođeni katastrofalnim nevremenom, mrazom i bolestima, nadaju se da će se taj entuzijazam uskoro osjetiti u konkretnim mjerama, a to po svoj prilici neće biti jednostavno, kao ni bilo što drugo u Macronovu mandatu.

Prema analizama glasanja u prvom krugu koje je 0bjavio dnevnik Le Monde, u tradicionalno konzervativnim vinskim regijama u Bordeauxu i Burgundiji nije sve proteklo prema očekivanjima. Macron je izborio jasnu pobjedu u Bordeauxu i Provansi, a republikanski kandidat François Fillon u Burgundiji i Champagni. U Bordeauxu su, međutim, komune u Medocu stale iza Marine Le Pen – u Saint-Estepheu je osvojila više od 37 posto a u Pauillacu je pretekla Macrona – što zabrinjava francuske sindikate. Saint-Julien je bio za Fillona. Na desnoj obali, Pomerol je glasao većinom za Macrona, a Sauternes opet za Le Pen. Fillon je u Burgundiji osvojio skoro sve osim Gevrey-Chambertina gdje je pobijedila Marine Le Pen. Snažno su ga podržali Chassagne-Montrachet, Pommard i Meursault a u Vosne-Romanee, Saint-Aubinu i Volnayu uzeo je više od 56 posto glasova. U drugoj Fillonovoj regiji Champagni, samo su u Epernayu, d’Avizeu i Cramantu glasali za Le Pen. U ostatku zemlje zanimljivi su bili rezultati u Chateauneuf-du-Papeu i Languedoc-Rousillonu koji su glasali za Marine Le Pen.

 

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.