Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zbog Whispering Angela prodaja provansalskih rosea u Americi skočila je 1000 %

Uzvoz provansalskih rosea u Ameriku u zadnjih se šest godina udeseterostručio, objavio je Wine Spectator pozivajući se na nova istraživanja tržišta Impact Databank. Amerikanci su 2010. uvezli 1,48 milijuna boca tih rosea, da bi ta brojka 2016. narasla na gotovo 15,6 milijuna boca.

Rast pokreće vinarija Chateau d’Esclans i njezin lifestyle brend Whispering Angel. Njihov američki distributer tvrtka Shaw Ross lani je prodala 2,4 milijuna boca njihovih vina, za ovu godinu predviđa ukupnu prodaju od 3,6 milijuna, od čega 80 posto Whispering Angela. Potrošnja najviše raste u restoranima. Viralne marketinške akcije poput redova za gumene bombone s Whispering Angelom, projekti poput “Yes Way Rose” i “Summer Water” uspješno su iskoristile pristupačne cijene i prividnu frivolnost rosea za osvajanje masovnog tržišta. 

“Whispering Angel je stvorio kategoriju modernih rosea u Americi”, rekao je Paul Chevalier, potpredsjednik Lineage Collectiona u Shaw Rossu, “Danas se rosei ne piju samo ljeti u Hamptonsu. Trend se širi po cijeloj zemlji.” Whispering Angel prodaje se po cijeni od 20-25 dolara, kao i Chateau Miraval koji je lani za američko tržište proizveo 1,1 milijun boca rosea. Miraval, joint venture bivšeg holivudskog para Jolie-Pitt i ugledne francuske vinarske obitelji Perrin, na tržištu je tek od 2012. i već drži sedam posto tržišta provansalskih rosea, više zbog nesporne kvalitete u rangu blijedih suhih rosea nego zbog popularnosti svojih vlasnika.

https://www.instagram.com/p/BThuuu4jf0v/?taken-by=thewhisperingangel

Prema pocjenama trgovaca, idući rast pokretat će rosei u cjenovnom razredu 30 do 35 dolara. U slučaju Chateau d’Esclansa do će biti rose Rock Angel, ali dosta pažnje sa 17 posto rasta u 2016. privlači i Chateau Minuty američkog proizvođača Treasury Wine Estates, koja je ovu provansalsku vinariju za 600 milijuna dolara kupila od Diagea 2015. U Americi su prodali 336.000 boca i najavljuju agresivan rast. 

https://www.instagram.com/p/BTonkXMFEWm/?taken-by=miravalprovence&hl=en

Sve ovo potaknulo je neke trgovce vinom da se izrazito fokusiraju na rosee, poput njujorških Turquoise Life, koji 67 post prometa rade na tim vinima. Najprodavanija njihova vina su provansalski VieVite u kategoriji oko 20 dolara, VieVite Extraordinaire u kategoriji od 30 dolara i Juliette i  Breezette u kategoriji ispod 15 dolara. Ove godine planiraju uvesti milijun boca provansalskih rosea. 

https://www.instagram.com/p/BMEthwTBK6t/?taken-by=vievite&hl=en

Iako je prodaja provansalskih rosea u zadnjih četiri ili pet godina rasla stopom većom  od 40 posto godišnje, prostora za rast još ima, isti tempo očekuje se još barem do kraja iduće godine. 

  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.