Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Angelo Gaja upravo je počeo proizvoditi vulkanska vina na Etni. Prva na tržištu bit će berba 2017.

gaja

Nakon što je proslavio pijemontska vina, Angelo Gaja počeo je novi projekt na jugu Italije. U partnerstvu sa sicilijanskim vinariom Albertom Gracijem, upravo radi svoje prvo vulkansko vino, s 21 hektara vinograda na obroncima Etne. Vinogradi se nalaze u dva okruga. Petnaest hektara su DOC vulkanski vinogradi u Biancavilli i na skoro cijeloj površini zasađen je Nerello Mascalese. Berba 2017. prva izlazi na tržište, a Gaja i Graci planiraju gradnju vinarije i kupovinu još vinograda u ravnopravnom vlasništvu.Gaja je tako potvrdio sve veći interes vinara za Etnu i vina iz vulkanskih regija. “Etnu sam došao učiti, i brati grožđe koje nisam sam uzgojio. Nigdje nam se ne žuri”, izjavio je Gaja za talijanski porgal Cronache di gusto.

Gaja je objasnio da o Etni razmišlja godinama, otkad ga je na potencijal te regije upozorio legendarni enolog Giacomo Tachis. Njegov parter u ovo poduhvatu Alberto Graci karijeru je počeo kao financijaš a prije deset godina posvetio se isključivo proizvodnji vina. Ovo je treći Gajin projekt izvan Pijemonta, 1994. je s Pieve Santa Restituta pokrenuo vinariju u Montalcinu, a prije dvije godine projekt u Bolgheriju s Ca’Marcandom. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.