Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ovo su najpopularniji alkoholni hoteli na svijetu

Želja za spavanjem u destileriji nije neka nova senzbilnost nastala na opsesiji craft pićima. Mnoge destilerije godinama nude mogućnost smještaja svojim gostima, jer je riječ o posebnom iskustvu. Te zgrade nerijetko imaju povijesnu vrijednost, smještene u okolišu koji definira njihova pića, i boraviti u njima je imersivno iskustvo koji omogućava bogatiji doživljaj i razumijevanje brenda, proizvodnje i pića od običnog tastinga. To je iskustvo, međutim, bilo rezervirano uglavnom za poslovne partnere ili privilegirane goste.

Rast zanimanja za craft pića i nova generacija kupaca koji žele učiti o tehnologiji i povijesti i destilerija i znati doslovno sve o svojim omiljenim pićima, promijenio je razmišljanje destilera. Kad je prije nekoliko mjeseci otvoren na londonskom Portobello Roadu, gin hotel The Distillery izazvao je opće oduševljenje u medijima. Mali proizvođač SipSmith gina, jednog od najvoljenijih londonskih pića uopće, otvorio ga je iznad svoje destilerije, kušaonice i bara. Hotel nije bio u izvornom poslovnom planu, ali iznad kotlova su već imali uređene sobe za barmene i trgovce koji su poslovno dolazili u destileriju. The Distillery nije novi žanr, neki proizvođači pića godinama vode diskretne hotele i taj se model unatoč preprekama zbog velike potražnje ubrzano širi, kao dobrodošla nova ponuda za ovu vrstu turizma u kojoj dosad dominiraju vinski hoteli. 

THE DISTILLERY – SipSmith gin – London

The Distillery je prvi britanski gin boutique hotel otvoren na tri kata iznad destilerije SipSmitha u Londonu. Na gornjem katu su sobe,  u prizemlju su destilerija, a između njih su gastropub i bar s tapasima. 

LA CASONA – Patrón tekila – Meksiko

Patrón je vrlo ambiciozno shvatio koncept hotela-destilerije u svojoj destileriji u Atotonilcu u Meksiku. Na svojoj španjolskoj kolonijalnoj hacijendi na kojoj se nalazi i golema destilerija tekile, otvorili su La Casonu, resort s pet zvjezdica koji izgleda kao gostinska kuća s 20 apartmana, luksuznim resetoranom, barom i fitnes centrom. “Da biste zaista razumjeli i cijenili posvećenost kvaliteti i zanatstvu u svakoj boci naše tekile, morate posjetiti izvor”, rekao je u jednom intervjuu direktor Patrona Lee Applebaum. Umjesto da organiziraju putovanja i obravke za distributere, trgovce, novinare i barmene, u Patrónu sada udobno smještaju goste u hotelu iz kojega se može došetati do destilerije. Iako su u njega uložili milijune dolara, u La Casonu se može doći samo na poziv kompanije , jer trenutno procjenjuju da nemaju snage za licenciranje i razvoj kompletnog softvera za tako luksuzni hotel, porezi su golemi i ne žele privlačiti nepotrebnu pažnju državne birokracije. Manja aktivnost znači i manji rizik, a drugi razlog je nedostupnost kao marketinški adut.

HARBOUR INN – Bowmore scotch whisky – Škotska

https://www.instagram.com/p/BEMj_e7NwYh/?taken-at=291383498

Proizvođač schotch whiskyja Bowmore godinama vodi diskretni hotel Harbour Inn odmah preko puta svoje destilerije stare 248 godina. Hotel s pogledom na jezero Loch ima sedam soba i pravi škotski pub. Soba se može rezervirati preko Bowmoreove web stranice, vođenje hotela prepustili su struci i izdvojili ga u zasebnu firmu. Kraj hotela su Bowmore Cottages, pravi privatni smještaj za grupe koji podsjeća na onaj s Airbnb-a. Budući da se nalaze izvan velikih centara i prometnica, Bowmoreov model posluje neometano.

THE FARMHOUSE RENTAL – Oxbow craft pivo –  SAD

Američki Oxbow Brewing Company, proizvođač slavnih aleova belgijskog stila, u prekrasnim pejsažima ruralnog Mainea kraj svoje su pivovare otvorili The Farmhouse Rental. Stara kuća na farmi iznajmljuje se preko Airbnb-a i Oxbow web stranice. Riječ je o pasivnoj ekološkoj kući i prvom hotelu koji je otvorila neka američka craft pivovara. Osnivači kažu da su The Farmhouse Rental otvorili iz nužde, jer se pivovara nalazi na tako zabačenoj lokaciji da je to bio jedini način da dovedu posjetitelje u taj lijepi dio SAD-a. Plan je uspio i danas u The Farmhouse Rental dolaze obožavatelji Oxbow piva iz cijeloga svijeta.

DogHouse – Brewdog craft pivo – SAD

Škotska craft pivovara Brewdog pojavila se početkom godine na crowdfunding platformi IndieGogo tražeći 60.000 dolara početne inveseticije za pivski hotel u Ohiju. Ideja je došla od ljubitelja njihovih piva, koji su im preko Twittera poručili da žele hotel u pivovari u kojemu će moći danonoćno uživati u pivu, pa i kupati se u njemu. Brwdog je dosad skupio 300.000 dolara, što nije dovoljno za hotel, ali je dovoljno za potvrdu potražnje za hotelima specijaliziranima za vjernu publiku dobrih pića. Svi alkoholni kokteli su imersivna iskustva, a BrewDog je to odlučio odvesti na sasvim novu razinu, uključujući punjenje jacuzzija Punk IPA pivom i sobama koje sve gledaju na piovaru. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.