Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

La Clarte de Haut Brion školski je primjer vrhunskog bordoškog bijelog vina

clarte-g

Bordeaux je, naravno, svjetska prijestolnica crnih vina. Osim crnih vina, globalno su glasovita bordoška slatka vina puna botritisa, koja se proizvode u apelacijama Sauternes i Barsac(kao i u nekoliko manjih apelacija). Bordoška bijela vina relativno su najmanje važan žanr najpoznatije svjetske vinske regije. Najviše se bordoških bijelih vina, iza generičke oznake Bordeaux, prodaje s oznakom Entre Deux Mers (što ne znači između dva mora, nego između dvije plime), gdje se na oko 1500 hektara prozivodi puno jako dobrog, svježeg i razmjerno jeftinog bijelog vina. Vrhunska bordoška bijela vina relativna su rijetkost, pa su utoliko dragocjenija.

Chateau Haut Brion svakako je najvažnije bordoško bijelo vino uopće, koje se nažalost prodaje za nekih šest do osam tisuća kuna po boci, čime nadmašuje crni Haut Brion. La Clarte de Haut Brion iz 2013. koji smo prije nekoliko dana probali na edukativnom kušanju u zagrebačkoj vinoteci Svijet vina, drugo je vino bijelog Haut Briona. Drugo vino uobičajena je bordoška tržišna kategorija, koja označuje manje spektakularna ali još uvijek izvrsna vina iz slavnih bordoških vinograda: Forts de Latour, drugo vino Chateau Latoura, redovito se prodaje po cijenama između 250 i 400 eura, što uvjerljivo svjedoči da drugo vino ne znači drugorazredno vino, nego se, naprotiv, radi o zaista vrhunskim vinima.

La Clarte da Haut Brion iz 2013. napravljen od semillona koji mu daje strukturu, kremastost i dugu mogućnost odležavanja, te sauvignona koji mu pruža svježinu i vibrantnost, klasični je primjer briljantnog drugog vina. La Clarte da Haut Brion uljasto je i bogato vino, u čijem se bouquetu susreću pečene marelice, vinogradarske breskve, ponešto vanilije i miris svježe pokošene trave. Okus je pun i postojan, s dominantnim elementima žutog ljetnog voća, vanilije i onom neobičnom primjesom laka (koja ne asocira na petrol iz rizlinga), tipičnom za prestižne semillone.  Riječ je zaista o jednom od najboljih bordoških bijelih vina koja su se dosad pojavila u Hrvatskoj.

U Svijetu vina, osim La Clarte de Haut Briona, u utorak navečer probali smo i niz vina iz linije Clarendelle inspired by Haut Brion, među kojima se posebno ističe relativno jeftini i neodoljivi Clarendelle Blanc iz 2015. godine, dok su vrlo dobar dojam ostavili i Clarendelle Medoc te Clarendelle St.Emilion. Vino se može kupiti u vinoteci Svijet vina na zagrebačkom Prisavlju

Gastronomska preporuka La Clarte de Haut Brion spada među idealna vina za veliku bijelu ribu, škampe na žaru, jastoge, smrčke ili teleći file s kremastim umacima. La Clarte de Haut Brion nije vino za jednostavnu kuhinju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.