Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bili smo u Alegriji, neodoljivom francuskom bistrou na rubu Vrbana where everybody knows your name

alegria-bar

Vjetar je meo sve pred sobom kad smo jučer popodne kroz pitomo moderno naselje došetali do Alegrije. Ispred veselog feelgood bistroa u zadnjem bloku Rudeške ulice na Vrbanima dvije su se žene hrabro sunčale na ligeštulima zamotane u dekice. Mali shih tzu koji im se motao oko nogu veselo je potrčao prema vratima za petogodišnjim dječakom koji se zaputio ravno na šank, a mi smo za slatkim plavokosim dječakom ušli u topli prostor pun žamora, zagrijam psihodeličnim grafitima i zelenilom na drvenim zovima. Dječak se u sekundi uzverao na jednu od barskih stolica i dobio čašu vode od barmena. Onda je skločio na drugu, i osvrnuo se prema sali. U bistrou je bilo desetak ljudi, vlasnica Nadege Tihava se baš ustajala od stola kraj našeg, pokazati kuhinju nekoj djevojci s kojom je pila kavu.


Na terasu punu stolica u bojama bombona stizali su gosti za kavu, unatoč vjetru. Pjevala je Ornella Vanone, mali plavi je dobio sladoled, još je jedan u dresu uletio u bistro s ruksakom na leđima, ravno iz škole, dobili su sladoled, shih tzu je dobio vodu, vlasnica je obišla još nekoliko gostiju, najavila proljetni meni za idući tjedan, sretno objavila da je “konobar upravo rodio”, postao tata naravno, a drugi konobar nas ljubazno pitao nas je želimo li gaziranu, negaziranu vodu ili “bandićevku.” I tako smo, još dok smo naručivali bocu bijele Burje bili šarmirani. Alegria je ideal kvartovskog bistroa iz sitcoma. Lijepo uređeno, prijateljsko i dinamično mjesto s pristojnom vinskom kartom, koktelima, doručkom i nekoliko opcija za jedenje i druženje, od velikih salata preko ručkova i večera iz više slijedova do malih stvari poput burgera, tapasa od bakalara, pašteta i quicheva koji se naručuju uz vino. Srećom, hrana je bila dovoljno korektna da ostanemo u ugodnom među svim tim simpatičnim ljudima u lokalu.

Dok je konobar koncentrirano fotografirao sjenu koju je mala ptica stvarala na platnenom sjenilu na prozoru, na stol su nam stigla salata Landaise, koju rijetko nađemo u Zagrebu i iberico na soubisu od češnjaka s blitvom i ukiseljenim gljivama. Alegria se definirala kao dosta demokratski francuski bistro s elementima talijanske kuhinje. Croque monsieur za doručak, za ručak confit od patke, grdobina u juhi od koromača i šafrana, i par jela od tjestenine strozzapretta od ricotte s raštikom i manfredina s raguom od kunića. Dnevna jela su pristupačna i jednostavna, juha od poriluka za 20 kuna, orecchiette s tikvicom i mozzarelom 50 kuna.

Naš Iberico je bio barem pet do šet stupnjeva prepečen, meso nije imalo ni traga ružičastog, kisele gljive su bile sjajne i jako su dobro parirale masnoći iberica a soubis je bio toliko nježan da se termički dugo obrađivani češnjaku u njemu jedva naslućivao, jedna od najciviliziranijih upotreba češnjaka koju smo za dugo vremena vidjeli u Zagrebu. Salata Landaise je klasična francuska salata s dimljenim pačjim prsima, foie gras i gesiersa, vlaknastog mišićnog dijela s početka pačjeg probavnog trakta, od kojeg se konfitiranjem u pačjoj masti dobivaju nježni, meki i krti komadi mesa lagano orašastog okusa. Naša salata Landaise stigla je s puno svježe crvene puterice, finim dresingom od estragona i toliko obilnim količinama pačjeg “pršuta”, gesiersa i velikodušnom šnitom foie gras na prepečenom kruhu, da smo se uspjeli prejesti već na pola tog zelenog brda na tanjuru. Kruh koji su poslužuju uz ručak  trebao bi biti bolji, foccaccia je bila suha i žilava, bijeli kruh samo prolazan. Alegria na stolovima ima dobro maslinovo ulje iz Luna, najstarijih hrvatskih maslinika na Pagu, čiji se proizvođač potpisuje znanstvenom titulom – dr. sc.Gordan Badurina. Dok smo uz Here Comes The Sun od Beatlesa završavali bocu Burje bistro je već bio dosta pun, a ljudi su sjedili  i za nekoliko sunčanih vjetroviti stolova na terasi, i veselo mazali dimljeni pačji rillette na kruh. Preobilni ručak u simpatičnom bistrou na Vrbanima gdje se svi zovu “susjed”, s bocom izvrsne bijele Burje iz Vipave i kavom, platili smo oko 400 kuna.

ALEGRIA
Rudeška 246, Zagreb

HRANA 3/5  AMBIJENT 4/5  POSLUGA -4/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.