Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako očuvati svježu ribu u hladnjaku tako da je možete koristiti i sirovu

riba-hladnjak

Riba je najbolja kad se pripremi svježa, čim je donesete s ribarnice. Vjerojatno to i činite u devedeset posto slučajeva. Ali ponekad se naprosto dogodi da ne možete, i tada je važno znati kako svježu ribu ispravno čuvati u hladnjaku. Imali ste priliku kupiti dobru ribu na dan kad je ne možete pripremiti. Ili je večera za koju ste nabavili ribu odgođena za jedan dan. 

U takvim slučajevima, naravno, možete samo ostaviti ribu u hladnjaku, ali to nije idealno rješenje. Hladnjaci rade na tri do četiri stupnja Celzija a riba na toj temperaturi brzo propada. Jedna noć nije strašna, ali bilo što dulje nije preporučljivo, posebno ako planirate posluživati cevicheu ili carpacciu, sirova jela za koja trebate savršenu ribu.  Najpraktičniji način čuvanja ribe u hladnjaku su vrećice ili ulošci s ledom. Ako očišćenu ili filiranu ribu složite na led, možete spustiti temperaturu do nule i riba će ostati svježa dva dana.

Osim leda, za uspješno čuvanje ribe presudna je higijena. Ruke vam moraju biti savršeno čiste a riba suha. Bakterije koje kvare ribu množe se u vlažnom okolišu. Ribu čuvajte u jednom sloju, ne slažite komad na komad jer će tako biti vlažnija. Riba u hladnjaku mora biti pokrivena. Zrak u hladnjakku je izuzetno suh i mogao bi isušiti ribu.  Jedan od razumnijih načina za čuvanje ribe kod kuće predlaže Serious Eats. Predlažu da očistimo ili filiramo i operemo ribu i dobro je osušimo kuhinjskim ručnicima. Ribu treba u jednom sloju staviti u vrećice za zamrzavanje, istisnuti zrak i staviti u pleh obložen ulošcima s ledom ili vrećicama s ledom. Dodatno, led treba staviti na vrećice s ribom. Alternativa je mljeveni led u vrećicama, koji se može kupiti na benzinskim pumpama i u nekim supermarketima. Sve zajedno treba staviti na donju policu hladnjaka i gurnuti što dublje u hladnjak.

Ako imate averziju prema toliko plastike i želite prirodniju varijantu, trebat će vam aluminijski pleh ili tacna. Naše ribarnice ribu izlažu u plastičnim ili stiroporskim kašetama, ali vani se često može vidjeti da prodavači koriste aluminijske plehove ili tacne. Razlog je provodljvost aluminija. Taj metal odlčno provodi toplinu iz ribe na led na kojemu stoji i efikasno je hladi, a jednako je brz, učinkovit i ravnomjeran kad se riba odmrzava. Osim aluminijskog pleha trebat će vam još jedna plitka posuda za led. Na led stavite pleh, na njega ribu, pa sve pokrijte. U ovom slučaju nema prekrivanja ribe ledom. Sve stavite na donju policu hladnjaka. U svakom slučaju, led će se nakon nekog vremena početi topiti. Važno je da riba ne dolazi u doticaj s vodom i da, ako je potrebno, na vrijeme promijenit led. Sve zajedno zvuči kao gnjavaža, ali kad naiđete na savršenu ribu ništa nije teško.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.