Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

USKRŠNJI LAST MINUTE SHOPPING 6 crnih vina po umjerenim cijenama, za uskršnju janjetinu (ili neko drugo pečenje)

vina-uskrs-g

Za Uskrs se u Hrvatskoj, kao i drugdje u Europi, načelno jede janjetina, premda postoji čitav niz razloga protiv toga. Naime, u travnju janjetina uglavnom više nije posve mlada: najfinija mliječna janjetina dolazi u restorane i mesnice u siječnju, kad je većina tih životinja puno manja nego sada. No, kako prigodom blagdana ne želimo narušavati nacionalne običaje, za našu današnju kupnju u zadnji čas izabrali smo šest vina koja se dobro slažu s janjetinom ali su podjednako korisna i u društvu nekih drugih vrlo mesnih jela: od pašticade preko patke do steakova.

1. Godelia Mencia, Bierzo 2010, Vivat, 99 kuna

Godelia je relativno novi brand, uspostavljen prije desetak godina. Mencia je tradicionalno, autohtono španjolsko crno grožđe, a Bierzo je vinska regija na sjeverozapadu Španjolske, poznata baš po menciji. Godelia je došla u Hrvatsku prije dvije ili tri godine: radi se o senzacionalno punom, dugačkom, lagano aromatičnom i posve zaokruženom vinu, koje u svojoj sedmoj godini dostiže vrhunac. Čokoladno voćni okusi i baršunasta tekstura idealni su uz janjetinu iz pećnice.

2. Castello Laguna 2013, istra, 60 do 79 kuna, supermarketi

Castello, kupaža merlota, caberneta i syraha, jedno je od najboljih i nerazumljivo najpodcjenjenijih istarskih crnih vina, premda je berba 2012. osvojila Decanterov Regionalni trofej. No, u Hrvatskoj malo tko Castello shvaća ozbiljno, što govori o masovnom vinskom neznanju hrvatskih restauratera i hotelijera. Dobra strana takvog odnosa prema Castellu u HoReCi jest da je to sjajno, neobično elegantno, glatko i precizno vino puno crvenog voća i finih tanina, upravo smiješno jeftino za svoju kvalitetu. Najbolji value for money na ovoj listi.

3. Descendientes de J Palacios, Petalos, Bierzo 2015, oko 120 kuna, Vivat

Alvaro Palacios jedan je od najvažnijih i najskupljih španjolskih vinara, a projekt Descendientes de J Palacios obuhvaća njegove cjenovno prihvatljivije linije. Petalos je, poput Godelie, još jedna vrhunska mencia iz Bierza, ali s puno više koncentracije i voća. Petalos, lagano zadimljen i prepun kupina i pečenih šljiva, jedno je od naših omiljenih vina uz sve moguće vrste pečenih crvenih mesa. Petalos kod Parkera često dobiva preko 90 bodova. A Parker je i dalje stvarni autoritet, koliko god se činilo da trenutno nije u modi.

4. Benvenuti, Teran 2012/13. Istra, oko 150 kuna, vinoteke i jako dobri supermarketi

Ovaj teran iskače iz naše cjenovne kategorije čiju smo ljestvicu postavili na 120 kuna. Međutim, kako je Benvenutijev Teran ovih dana dobio čak 95 bodova u Decanteru, bilo bi ga neozbiljno izostaviti s bilo kakve shopping liste crnih vina koja vole pečeno meso. Obitelj Benvenuti prije dosta se godina nametnula kao najvažniji proizvođač istarskog terana iza Morena Coronice, čija vina Decanterovi kušači očito nisu probali (ili su nedostupna u Londonu) .

5. Kaiken, Malbec 2015. Argentina, 45 do 60 kuna, supermarketi

Otkad sastavljamo globalne shopping liste za crna vina, vjerojatno ni jednom nismo izostavili Kaikenov Malbec. Malbec je,dakle, originalna bordoška sorta koja je ukrsnula pa doživjela svjetsku slavu u Argentini, a Kaiken je argentinska tvrtka Aurelia Montesa, jednog od najvažnijih čileanskih vinara. Bazični Kaiken Malbec intenzivno je voćno vino meke, ali svježe teksture, bez ijedne tehničke pogreške, i s puno afiniteta prema janjetini i govedini. Za 50 do 60 kuna naprosto ne možete kupiti bolje vino.

6. Talo Primitivo di Manduria, Cantina San Marzano, Apulija, Vivat, oko 90 kuna

Primitivo je, istaknimo još jednom naš dalmatinski tribidrag. Cantina San Marzano velika je vinarija iz Apulije, a Talo Primitivo izvrsno je, moćno južnjačko vino koje pokazuje jedno strastveno i toplo lice tribidraga/zinfandela/crljenka/primitiva.
Talo Primitivo di Mandura prepun je pečenih višanja i šljiva, ali nije džemast, nego je zapravo neobično vibrantan za vino s malo ostatka šećera. Ovaj bi talijanski tribidrag preporučili uz janjeće pljeskavice s roštilja ili pak uz kompleksne recepte s janjetinom koji uključuju sjevernoafričke začine, od ras el hanouta do cimeta u štapićima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.