Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Roy Orbison i Linda Ronstadt nadahnuli su novi gastroburger zagrebačkog Burgeraja

roy-orbison

Zagrebački manufakturni burger bar Burgeraj u Preradovićevoj nastavlja obilježavati treći rođendan uvođenjem novih burgera, inspiriranih američkom, predominananto zapadnom i južnjačkom popularnom kulturom.

Poslije Sunset Limiteda, burgera sa sušenim rajčicama i parmigianom nazvanog po legendarnoj željezničkoj liniji između Kalifornije i Louisane, ovih je dana Burgerajev meni pojačao Blue Bayou.
Bayou je riječ koja u delti Mississippyja označava mali riječni rukavac ili potok, ili izolirani dio jezera: potječe navodno od indijanske riječi bayouk, a osobito se često koristi u New Orelansu.


U popularnoj glazbi prvo je postala poznata po velikom hitu Hanka Williamsa, pjesmi Jambalaya, čiji pripjev završava famoznim stihom Son of a gun, we’ll have big fun on the bayou. Williamsova Jambalaya tako je spojila same korijene rocka i kreolske kuhinje, budući da je jambalaya, kako znamo, jedno do najpoznatijih narodnih jela iz Louisane.
Desetak godina poslije Jambalaye, Roy Orbison napisao je i snimio Blue Bayou, da bi country zvijezda Linda Ronstadt od te opore balade 1977. godine napravila jednu od svojih najuspješnijih snimki, koja se i danas stalno pregledava na YouTubeu.
Burgerajev Burger Blue Bayou sastoji se, uz pljeskavice i pecivo, od sira s plavom plijesni, sjeckanih oraha te matovilca u dresingu od limuna, maslinova ulja i meda.
Nismo ga još kušali, ali sudeći po sastojcima, Blue Bayou mogao bi se uvrstiti među najoriginalnije hamburgere na zagrebačkoj prebukiranoj sceni sendviča s pljeskavicama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.