Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Korlat Supreme iz 2012. jedan je od najboljih hrvatskih caberneta uopće. Nažalost, nije u prodaji.

korlat-supreme-g

Badel je prije nekoliko tjedana napunio prve buteljke Supremea, nove linije vina iz poznatog vinograda Korlat u benkovačkom zaleđu. Grožđe za Supreme bralo se s osobito dobrih položaja iz tog vrlo lijepog vinograda. Vino je odležavalo dvije i pol godine što u novim, što u rabljenim francuskim i američkim bačvicama. Proizvedeni su cabernet sauvignon, syrah i merlot. Etiketa se razlikuje od uobičajenih Korlata, među ostalim i malom kositrenom pločicom s natpisom Supreme.

A Supreme se razlikuje od drugih Korlata, i od svih drugih Badelovih vina po tome što ga je nemoguće kupiti. Supremea ne bi trebalo biti baš nigdje u maloprodaji, ali ni u slobodnoj veleprodaji. Badelovi menadžeri planiraju ponuditi Supreme maloj grupi vodećih hrvatskih restorana i luksuznih hotela, kao jedinim mjestima gdje bi se Supreme trebao naći na vinskim listama. Izvan te zaista kratke i prilično dobro odabrane selekcije, Supreme se neće distribuirati, budući da je riječ o malim serijama s ne baš niskom cijenom.

Moderan i ekspresivan

Prije nekoliko dana kušali smo sva tri Supremea. Cabernet Sauvignon nas je ozbiljno impresionirao. Supreme Cabernet Sauvignon iz 2012. godine vino je naglašene svježine, elegancije, čistih, jakih i nekako energično svjetlih sortnih aroma i okusa (crni ribizli, borovnice, kupine), s jakim prizvukom mente i sa izvrsno, uzorno granuliranim taninima. Supreme nije nikakav blockbuster: on nije ni preekstraktan ni naglašeno alkoholan (na etiketi piše 13,5 posto ). Supreme Cabernet Sauvignon elegantan je, moderan i ekspresivan, s vrlo dugim rokom odležavanja. Riječ je o vinu koje bi Badel trebao slati na sva moguća međunarodna natjecanja, jer vrijedi uvjerljivo više od 90 bodova.

U Hrvatskoj nema malo cabernet sauvignona, ali je njihva kvaliteta, uz svega nekoliko iznimaka, uglavnom upitna, osobito ako nisu kupažirani. Osim Festigia Cabernet Sauvignon iz 2009. i pokoje buteljke Vlade Krauthakera iz iste berbe, ne možemo se sjetiti niti jednog drugog domaćeg caberneta tako visoke međunarodne klase kao što je to netom napunjeni Supreme iz 2012. godine. Supreme Shiraz također je jako dobro vino, opet s precizno pogođenim sortnim aromama i okusima, vrlo kompleksnim bouquetom i mekanom teksturom, dok merlotu očigledno treba malo vremena poslije punjenja da bi prodisao.

Korlatova linija Supreme spada među prva luksuzuna crna vina od međunarodnih sorti napravljena u Dalmaciji, nakon što je Boris Šuljić prije petnaestak godina počeo proizvoditi Boškinac. Šteta je što ih se ne može kupiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.