Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li Xato novi restoran Tvrtka Šakote, o kojem se govori već mjesecima?

xato-g

Nad ulazom u lokal Petrinjskoj, odmah kraj Mundoake, stoji veliki natpis Xato. Budući da chef Tvrtko Šakota već dulje vrijeme najavljuje otvaranje restorana u tom dijelu grada, prošli smo ga tjedan pitali je li Xato taj njegov novi restoran, no nismo dobili određen odgovor. Jučer smo, oko sedam navečer, ušli u Xato, gdje nam je ljubazni konobar kazao kako, eto, još ne poslužuju hranu, ali da se on nada kako će restoran proraditi za koji dan. Nismo bili sigurni misli li čovjek ozbiljno. Xato je inače naziv jednog od najpoznatijih katalonskih umaka, koji se bazično priprema od lješnjaka, badema, češnjaka , inćuna, octa i maslinova ulja(u raznim verzijama xato se obogaćuje nizom drugih dodataka).

Xato je također naziv katalonske salate od bakalara , inćuna i endivije, u xato umaku. Otkako je napustio Mundaoku, koja se kasnije počela pretvarati u mainstream zalogajnicu s nekoliko franšiza, (i nedavno preživjela priličan higijenski skandal), Tvrtko Šakota planirao je otvoriti vlastiti restoran u središtu Zagreba. U međuvremenu se pridružio Rougemarinovu timu, pa je osnovao mesnicu Santoku, a početkom godine pokrenuo je Taco’s & Burger Barr, koji je odmah postao vrlo uspješan.

No, Taco’s & Burger Barr nastao je i zato što je Šakoti trebao priljev gotovine, prije nego što pravi restorana proradi. U posljednjih mjesec dana Šakota se, među ostalim, bavio sastavljanjem vinske liste za restoran, ali o točnijem datumu otvaranja nije želio govoriti. U svakom slučaju, nadamo se da će Šakotin novi restoran uskoro proraditi. Riječ je o zaista kompetentnom o ambicoznom chefu, čijem se kuhanju veselimo. Ako Xato, dakle , jest taj novi Šakotin restoran, bit će zanimljivo promatrati dnevno natjecanje između bivše i nove Šaktoine kuhinje, jer se Mundaoka i Xato nalaze vrata do vrata.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.