Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

13 najboljih gastroterasa za 2017. Poredak ranog proljeća

bevanda_web2_galerija

Proljeće je stiglo brže i s višim temperaturama no što su očekivali i oni najzabrinutiji zbog globalnog zatopljenja. Što znači da je krajnje vrijeme za naš redoviti sezonski vodič kroz najatraktivnije hrvatske restoranske terase. Kriteriji Kulta Plave Kamenice u odabiru restorana s neodoljivim terasama ne temelje se, naravno, samo na ambijentu restorana, nego i na njihovoj kulinarskoj kompetentnosti. U poretku ranog proljeća morali smo nažalost izostaviti većinu otoka, zbog relativno kasnog otvaranja restorana na nekima od spektakularnih otočkih pozicija.

1. NAUTIKA, Dubrovnik

Nautika skoro cijelo deseljeće dobiva sva moguća ozbiljna međunarodna priznanja za svoju terasu, koja se katkad plasira među pet ili deset najromantičnijih mjesta na svijetu. Ugođaj Nautikine terase toliko je globalno relevantan, da kuhinja mora biti samo tehnički korektna i poštena u nabavi sastojaka. Bude li nudila zaista svježu ribu i rakove, bude li ih znala pripremiti kako treba, i bude li održavala profesionalnu razinu posluge, uz pristojnu vinsku listu, Nautika će opravdati svoj bogomdani položaj između Lovrijenca, mora i Grada.

2. PELEGRINI, Šibenik

Najbolji hrvatski restoran nalazi se u istoimenoj palači čiji najstariji dijelovi potječu iz 15. stoljeća.

Pelegrinijeva mala terasa na stepenicama kraj ulaza u restoran, možda nije posebna, ali Pelegrinijeva glavna terasa na velikom starom kamenom platou preko puta palače, jedan je od najplementijih restoranskih ambijenata u zemlji.

3. 360, Dubrovnik

Restoran 360, u prethodnim inkarnacijama Gilles i 360 by Jeffrey Vella, danas je, recimo, sasvim korektan restoran opće prakse. Dovoljno korektan da bi zaslužio ovako visoko mjesto na našoj listi. Dubrovačke su Zidine jedan od najvažnijih i najautentičnijih prepoznatljivih znakova ove zemlje, a 360 zauzima privilegirano mjesto na Zidinama.

4. O’ZLATA, Split

Novi restoran Brace Sanjina smješten je usred Dioklecijanove plače, s terasom u fenomenalnom prastarom vrtu. Niti jedna druga restoranska lokacija u Splitu ne čini nam se ambijentalno snažnom, kao dvorište O’Zlata. Sam Braco Sanjin jedan je od vodećih dalamtinskih chefova modernog naraštaja.

5. NAVIS, Opatija

Navisova povezanost s velikom morskom plohom daje specifičnu, nenadoknadivu dodatnu vrijednost terasi tog najboljeg opatijskog hotela, izgrađenog u stijeni. Hrana je svježa, s prvorazrednim sastojcima. Vinska je lista u najmanju ruku korektna, dok se uskoro očekuje nova i bogata lista koktela.

6. DUBRAVKIN PUT, Zagreb

Dubravkin put raspolaže najljepšom terasom u Zagrebu, koja uživa u pastoralnoj atmosferi tuškanačke šume, premda je udaljena pet minuta hoda od strogog gradskog centra. Kuhinja Priske Thuring na visini je ugođaja. Ne postoji bolji način da na jedno popodne pobjegnete od stresa, nego da provedete sunčano popodne u Dubravkinom putu, uz neki fini Priskin tanjur i čašu svježeg ali bogatog bijelog vina ili šampanjca, ili nekog vrhunskog rosea.

7. TERASA OLEANDER, Esplanade, Zagreb

Terasa Oleander druga je najatraktivnija zagrebačka terasa. Par sati na terasi Oleander prenosi vas u drukčiji svijet u kojem Zagreb, recimo, nije slabiji grad od Beča ili Milana. Zinfandelova kuhinja najsofisticiranija je unatrag pet godina, dok na vinskoj listi treba još jako puno raditi, ali to ne ovisi o sommelieru nego o upravi hotela.

8. ALFRED KELLER, Alhambra, Mali Lošinj

Alfred Keller ozbiljni je fine dining restoran, čija terasa gleda na uvalu Čikat, otvoreno more i na lokalnih i egzotičnih stabala. Splendid isolation. Tehički superiorno kuhanje Melkiora Bašića lani je ugodno iznenadilo i krajnje skeptike: ove bi se godine skoro cijela nabava trebala bazirati na lokalnim, po mogućnostii otočkim sastojcima.Vinska karta jedna je od najambicioznijih na Jadranu.

9. BEVANDA, Opatija

Zoran Maržić prije nekoliko je godina spektakularno uredio Bevandinu terasu, gdje se gosti zaista osjećaju kao u Monte Carlu ili Cannesu. Nažalost, novi chef koji je naslijedio Andreja Barbierija, na prosinačkoj nas preznetaciji nije osobito impresionirao. Još nas je manje impresionirala zamisao da se Bevanda usmjeri prema jednostavnijim kulinarskim formama. U idućih ćemo nekoliko mjeseci vidjeti kako zapravo funkcionira taj senzacionalni prostor.

10. PLAVI PODRUM, Opatija

Okej, okolina Plavog podruma u lučici u Voloskom možda više nije najromantičnija. Veliki hamburger bar, hrpa kafića i prometno šetalište katkad smetaju ukupnom ugođaju. No, za sunčanih se dana Plavi podrum doima dovoljno mirno, toplo i morsko, da bi se na terasi zaista moglo uživati, dok za olujnih dana valja gledati velike valove koji se razbijaju o lukobran. Plavi podrum jest, naravno, uvjerljivo najbolji restoran na Kvarneru, i jedan od najboljih hrvatskih restorana.

11. SAN ROCCO, Brtonigla

Vanjski stolovi San Rocca s pogledom na maslinike, livade i bazene, jedan su od najefikasnijih sedativa na hrvatskoj restoranskoj sceni. Kuhanje u San Roccu toliko je ambiciozno, stalno napreduje i koristi vrhunske sastojke poput najboljih bijelih tartufa u sezoni, da smo taj jako dobar restoran obitelji Fernetich prije nekoliko dana ocijenili s minus pet. Pri čemu podsjećamo da niti jedan hrvatski restoran nije dobio čistu peticu.

12. BOŠKINAC, Pag

U Boškincu smo lani dosta slabo jeli. Posluga je bila amaterska. Međutim, Boškinac je smješten na božanstvenoj, nevjerojatno mirisnoj zelenoj lokaciji u unutrašnjosti otoka Paga, a njegov vlasnik, osim što proizvodi istoimeno i jako dobro crno vino,čovjek je predan kvaliteti u restoranskom biznisu. Stoga smo Boškinac uvrstili na našu listu, nadajući se da će ove godine kuhanje i servis biti na razini visokih očekivanja.

13. OKRUGLJAK, Zagreb

Okrugljakova je terasa naprosto neodoljiva, zbog svoje lokacije ispod Vile Okrugljak, nasuprot visokim zelenim ulicama koje se penju iznad Mlinova, i zbog legenardnih stolova kraj potoka. Hrana je dovoljno svježa i kvalitetna da bi se Okrugljak plasirao na našu listu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.