Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROMIJENITE KANAL Šest kulinarskih emisija koje bi valjalo izbjegavati pod svaku cijenu

najgore-tv-g

Korisnici kabelskih televizija zatrpani su gastrosadržajima. Food Network i 24 Kitchen cijeli dan emitiraju milijune najrazličitijih emisija o hrani i kuharima (ali gotovo ništa o pićima). Na Travel Channelu barem je desetak posto sadržaja vezano uz kuhinje. Čak i grozni TLC redovito emitira kuharske programe. Dodamo li tome i brojne naše kanale, što nacionalne što lokalne, očigledno je da su se sadržaji vezani uz hranu etablirali kao iznimno značajan segment konvencionalne televizijske industrije. Što je i logično, jer privlače brojne oglašivače iz industije hrane i pića. U ovom smo pregledu izdvojili sedam emisija koje bi svakako valjalo izbjegavati, osim ako niste mazohist ili ste prelijeni da se služite daljinskim upravljačem.

1. HRANA I VINO – lokalni hrvatski TV kanali

Hrana i vino, makedonska franšiza koja se već dugo prikazuje na domaćim lokalnim TV postajama neposobnima da osmisle bilo kakav privlačan program, spada u uzak krug kandidata za titulu najgoreg TV showa na svijetu. Hranu i vino ne treba gledati zbog toga što su u njoj dkoro svi recepti pogrešni, što su nutricionistički kontaminirani, što je izbor vina rutiniziran do nerazumljivosti, i što je i slikom i zvukom potpuno netelevizična. Svaki urednik koji je odlučio emitirati Hranu i vino, podjednako je duboko posvađan i s televizijom i s kulianrstvom.

2. MYSTERY DINERS (MALE RESTORANSKE PREVARE) – Food Network

Mystery Diners sadržajno je jedna od najvećih katastrofa na Food Networku, koja se toliko dobro gleda da je Food Network odbija skinuti s programa  premda je ta emisija višegodišnji predmet masovnog ismijavanja. O čemu se radi? Stanoviti Charles Stiles ima tvrtku koja video nadzorom pokušava otkriti slabe točke u restoranima kojima je odjednom loše krenulo. Stilesovi ljudi inflitriraju se među osoblje, a video kamere bilježe potkradaju li kuhari restoran, varaju li konobari na računima i tome slično. Problem je, međutim, u činjenici da je veći dio sadržaja u Mystery Diners amaterski odglumljen. Ovdje se radi o tipičnom lažnom realityu s glumom dostojnom RTL-ova tragikomičnog serijala Krv nije voda. Male restoranske prevare uvjerljivo su najbedastiji i najlicemjerniji sadržaj na svim gastrokanalima dostupnima u Hrvatskoj.

3. RESTAURANT TAKEOVER (PREUZIMANJE RESTORANA) – Food Network

Restaurant Takeover još je jedan kvazireality, u kojemu kuhar, dizajnerica i neki nabildani bauštelac ruskog imena dolaze pomoći restoranima koji propadaju. Vlasnik restorana daje im 15 tisuća dolara, oni sami dodaju još 15, pa u točno šest dana moraju potpuno preurediti restoran, od dizajna do jelovnika. Problem ove emisije jest jezivo razrađeni, unaprijed predvidljivi scenarij. Poslije druge episode znamo da chef iz Restaurant Takeovera mora žestoko izvrijeđati chefa restorana kojem pomažu, da će se dizajnerica i bauštelac krvavo posvađati oko uvijek istih stvari, te da će nakraju restoran procvasti premda novi meni nije puno bolji od starog. Osim banalnog i predvidljvog scenarija koji ne može zadržati pažnju sedmogodišnjeg djeteta, glavni su problem Restaurant Takeovera loši, mediokritetski kuhari koji ni po čemu ne ostavljaju vjerodostojniji dojam od osoblja restorana koji propada, i kojeg bi oni morali spasiti.

4. RUDOLPH’S BAKERY (RUDOLPHOVA PEKARA) – 24 Kitchen

Pedesetgodišnji Nizozemac Rudolph van Veen, koji je svojedoobno posjetio Zagreb gdje je lažno predstavljen kao velika svjetska kuharska zvijezda, nije sasvim loš slastičar. Većina njegovih slatkih recepata jest korektna, a neki su i poučni. Međutim, Rudolph’s Bakery toliko je jeftino i loše snimljen, da se ne bi smio prikazivati na modernim televizijama. Ova dosadna, niskobudžetna, siva produkcija pripada televiziji iz osamdesetih godina.

5. BEST RECIPES EVER (NAJBOLJI RECEPTI) – 24 Kitchen

Best Recipes Ever kanadski je TV show, čiji su scenaristi previdjeli da više nisu osamdesete i da svijetu ne treba još jedna emisija u stilu Marthe Stewart, koja će nas poučavati samim osnovama kuhanja. Još je gore što Best Recipes Ever nije vodila osoba koja zaista voli hranu poput šarmantne i poduzetne gospođe Stewart, nego glumica Kary Osmond, koja je na setu pokazala da ne razumije baš ništa o kuhanju.

Best Recipes Ever kompilacija je pojednostavljenih klasičnih kućnih recepata, u kojoj se katkad propagira korištenje trećerazrednih sastojaka i posve pogrešnih kulinarskih metoda. Na Best Recipes Ever ne možete baš ništa naučiti, a emisija je nešto manje netelevizična od Rudolfove pekarnice.

6. VEČERA ZA 5 – RTL 2

Večera za 5 već se, srećom, godinama ne snima, ali se nažalost redovito reprizira na RTL 2. Samo danas, u nedjelju 26. ožujka emitirano je desetak epizoda jednog od najgorih progama ikada snimljenih u bilo kojoj hrvatskoj TV-produkciji. U Večeri za 5 petoro se sudionika, koji ne znaju mnogo kuhanju, nadmeće u pripremi uglavnom nejestivih jela, a usput jedni drugima podmeću, zavide, tračaju se, te se općenito nepristojno i zbunjeno ponašaju. Večera za 5 trijumf je trash ideologije hrvatskog RTL-a (strana izdanja tog formata puno su pristojnija), koja je nažalost duboko kontaminirala aktualni show 3,2,1 – Kuhaj!

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.