Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zbog skandala s prodajom pokvarenog i zaraženog mesa, brazilski izvoz više praktički ne postoji

brazil-g

Nekoliko svjetskih država ovog su tjedna zabranile uvoz brazilskog mesa. Skandal raste iz dana u dan. Američka Uprava za hranu i lijekove udvostručila je kontrole, a Kina, Meksiko, Čile, Japan i Hong Kong blokirale su ulazak bilo kakvog mesa iz Brazila, javlja Reuters. Europska unija blokirala je uvoz iz tvornica koje su navedene u istrazi. Kina traži oštre kazne. Skandal nazvan “Carne Fraca ” ili Loše meso, izbio je nakon što je poilcija prošlog petka upala u nekoliko velikih tvornica mesa u Brazilu. Vlasnici su optuženi da su podmićivali inspektore da na tržište puštaju pokvareno meso i meso zaraženo salmonelom. Država je odmah zatvorila tvornice u ukinula im izvozne dozvole. Zatvorena je i 21 tvornica za pakiranje mesa. Brazil je jedan od najvećih svjetskih izvoznika mesa. Lanjska vrijednost izvoza je 12,6 milijardi dolara. Domaće tržište troši milijune tona, brazilska prehrana temelji se na mesu. Mesna industrija zapošljava 6 milijuna ljudi. Najveći kriminal otkriven je u tvornicama peradi. Osim u izvozu, zaraženo meso završavalo je u menzama državnih škola, otkrivene su spremne pošiljke za Italiju i Španjolsku. U raciji je sudjelovalo 1100 agenata, izdano je 300 sudskih naloga i oko 200 naloga za pretres. Pod istragom su dva najveća proizvođača mesa BRF i JBS te više od 30 federalnih inspektora. Oba proizvođača u priopćenjima tvrde da su radili po propisima.

Churrascarie su jedan od najpopularnijh restoranskih formata na svijetu

Oba proizvođača ove su godine planirala inicijalne javne ponude svojih stranih podružnica, JBS Food Internationala i BRF-ove tvrtke za proizvodnju halal mesa One Foods. Ukupna očekivana vrijednost IPO-a je 2,5 milijardi dolara, s kojima bi se trebala financirati međunarodna ekspanzija tih tvrtki. JBS je ipak najavio da neće odgađati IPO planiran najkasnije za lipanj, već će učiniti sve da zadrži povjerenje ulagača. BRF je usred pregovora s nekoliko državnih fondova o privatnoj prodaji udjela u njihovoj tvrtki One Foods. Bank of America i Morgan Stanley koje ih savjetuju u prodaji tvrde da nisu osjetile promjenu u raspoloženju fondova, ali dvije su firme od petka izgubile 2,2 milijarde dolara tržišne vrijednosti. Narudžbe za brazilsko meso u utorak su pale na 74.000 dolara, prosječna dnevna vrijednost narudžbi je 63 milijuna dolara.

Ovaj skandal je zadnje što je Brazilu trebalo u nizu korupcijskih skandala i predugoj recesiji. Predsjednik Michel Temer pokušao je smiriti stvar na tipični način, odveo je veleposlanike najvećih uvoznika brazilskog mesa u brazilski steakhouse, uvjeravajući ih je brazilski sanitarni sustav vrlo strog, navodeći nedavne racije kao dokaz. Dio lokalnih medija napao je Vladu zbog ove akcije optužujući je da ugrožava radna mjesta i širi sterotip o opasnom brazilskom mesu. Dvadesetak proizvođača pod istragom samo su djelić goleme industrije koja obuhvaća 5000 kompanija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.