Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarni pariški hotel Crillon otvara se nakon četiri godine renoviranja

crillon-g

Radovi su trajali dvostruko dulje nego što je bilo predviđeno. Povijesni pariški hotel Crillon zatvoren je 2013. radi obnove, jer veličanstvena palača iz 18. stoljeća  na Place de la Concorde, više nije odgovarala standardima njegove, superluksuzne kategorije. Predstavnici vlasnika, saudijskog princa Mitaba Al Sauda, potvrdili su da je hotel nakon temeljite restauracije i ukopavanja cijelog jednog kata pod zemljom na kojemu su sada bazen i spa zona,  počeo tražiti nove zaposlenike. Crillon je jedan od najluksuznijih, najslavnijih hotela na svijetu, u rangu s pariškim Ritzom i londonskim Savoyem. Kad je u ožujku 2013. zatvoren, zapošljavao je više od 300 ljudi. Dvjestotinjak ih je dobilo otkaz s otpremninama u visini dvije plaće po godini staža, a sto zaposlenika ostalo je na punim plaćama iako nisu radili. U međuvremenu, u prosincu 2013. Crillon je preuzela grupa Rosewood Hotels and Resorts.   

Nekadašnja privatna rezidencija grofova Crillon, remek djelo francuske arhitekture 18.stoljeća, 1909. je postao prvi pariški prestižni grand hotel. “Kad imate povijesnih spomenik poput palače Crillon, to uvijek nosi iznenađenja koja ponekad izazivaju i kašnjenja radova”, objasnio je za agenciju AFP novi direktor hotela Marc Raffray, koji još uvijek ne može dati točan datum otvorenja hotela, najavljenog za “ovo ljeto”. Sobe u hotelu Crillon su proširene pa ih sada umjesto 147 ima 124, od čega 33 apartmana i 10 povijesnih apartmana. U hotelu će raditi jedan luksuzni restoran, brasserie, zimski vrt i bar, sve pod vodstvom chefa Christophera Hachea. Hotel će zapošljavati stotinjak ljudi više nego prije, traže najmanje 200 novih zaposlenika jer planiraju “380 do 400 plaća.” Zbog višestrukog odgađanja otvorenja, hotel je izgubio neke od svojih najboljih kadrova. Novima nude vrhunsku obuku a radnicima koji su ostali prekvalifikaciju, jer će struktura poslova i traženih vještina biti nešto drugačija, tražit će se među ostalim određena tehnološka znanja i dobro poznavanje engleskog jezika od cijelog osoblja.

Palaču Crillon projektirao je arhitekt Ange-Jacques Gabriel po narudžbi kralja Louisa XV koji je tražio dvije palače na dnu Champs Elysees, na današnjem Place de la Concorde. Dvije identične među kojima prolazi Rue Royale, trebale su biti vladini uredi. Istočna je postala sjedište francuske mornarice i to je i danas, a sjeverna zgrada je postala Hôtel de Crillon. Prvi su u njoj živjeli slavni francuski mecene vojvode od Aurmonta. Idući vlasnik, arhitekt Louis-François Trouard proširio je palaču i dodao čuveni Salon de Aigles. U palači Crillon 6. veljače 1778. je potpisan prvi sporazum između tek osnovanih Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, kojim je priznata američka o Deklaracija o neovisnosti.  Američki predsjednik Woodrow Wilson tamo je 1919. sa saveznicima potpisao osnivački sporazum Lige naroda, francuska nogometna reprezenatcija nakon pobjede na  Svjetskom prvenstvu 1998. pozdravljala je narod upravo s Crillona, s balkona salona Marie Antoinette.

Malo nakon što su palaču kupili vojvode od Crillona, konfiscirana je u francuskoj revoluciji, i pred njom je 1793. na giljotini pogubljen kralj Louis XVI. Palača je kasnije vraćena vlasnicima i njihovi su  nasljednici u Crillonu živjeli do početka 20. stoljeća a onda je prodali tvrtki Société du Louvre, koja ju je preuredila u hotel. Do 2005. hotel Crillon preko firme Concorde Hotels & Resorts bio je dio Société du Louvre koju je preko burze kontrolirala obitelj Taittinger. Oni su hotel prodali Starwood Capitalu, a ovi 2010. fondu člana saudijske kraljevske obitelji, a krajem 2013. upravljanje je preuzeo Rosewood koji je proveo i ovu veliku renovaciju.

Nakon otvorenja renoviranog Ritza i Crillona, u Parizu se iščekuje još jedno veliko otvorenje. Obnova amblematskog art deco hotela La Lutetia iz 1910. bliži se kraju i trebao bi početi raditi u drugoj polovici ove godine. Ovo je prva obnova La Lutetie u njezinoj povijesti. S ova tri hotela u punoj formi, pariško luksuzno hotelijerstvo, kaže uprava Crillona, ulazi u novu eru. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.