Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otočanin Ante Božikov sjajan je momak i pametan kuhar, koji bi trebao otvoriti restoran u Zagrebu

bozikov-basic24

Antu Božikova, vlasnika kornatske konobe Opat, upoznali smo prije nekih pet godina, tijekom zajedničkog posjeta Champagni. Čovjek nam je ostavio odličan dojam, pošto je ispričao anegdotu o skandaliziranim reakcijama njegovih otočkih kolega nakon što je Opat uveo POS aparate, promijenivši tako gotovinski poslovni model kornatskih restorana.

https://www.instagram.com/p/BRavlShDYUs/

Ante Božikov i Vjeko Bašić iz konobe Boba danas su u zagrebačkom Hiltonu predstavili kornatsku kuhinju. I ostavili gotovo sjajan dojam.  Divlja kamenica s kavijarom od limete bila je slana, opaka i nezaboravna. Carpaccio od šanpjera, svakako najbolje jelo dana, prštao je svježinom i čistoćom; tekstura mesa bila je senzacionalna a tartufi suvišni. Jakovska kapica lijepo se složila s finim pireom od čičoka aromatiziranim tonkom, i divljim šparogama.Crni češnjak na kojem je jakovska kapica bila polegnuta nije, nažalost imao puno veze s pravim, umamiziranim crnim češnjakom. Crna tjestenina s ježincem bila je prepuna joda i vrlo precizno skuhana.

Vjeko Bašić iz Konobe Boba i Ante Božikov iz Konobe Opat

Preciznošću se odlikovao i romb pečen u soli, jako sočan i sasvim lagano želatiziran, uz koji su poslužene fenomenalno slatke mrkve, komorač i korijen peršina. Goveđi obrazi u ovom su konceptu bili sasvim nepotrebni (premda prilično ukusni), dok su Bibicheva vina uobičajeno varirala: od lošeg i praznog pjenušca, preko neobično aromatičnog ali jako dobrog debita iz 2016. do rubno oksidirane Lučice iz 2014. i odličnog prošeka Ambra. Ante Božikov morao bi što prije otvoriti restoran u Zagrebu. U glavnom gradu ne postoji baš niti jedna čista,moderna, precizna riblja kuhinja, koja se temelji na vrhunskoj svježoj ribi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.