Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rapsodija 2013. jako je dobra kadarka hrvatske vinarije Tonković iz Subotice

kadarka-rapsodija-g

Kadarka je stara srednjoeuropska i istočnoeuropska crna sorta koja je dominirala Slavonijom i Vojvodinom do pedesetih godina prošlog stoljeća. Kako je kadarku teško uzgajati jer je podložna bolestima, i kako je netko tko je samo mislio da se razumije u vrhunska vina u Slavoniju donio crni pinot, kadarka je gotovo nestala. U cijelom panonskom bazenu održala se jedino u Mađarskoj.

Obitelj Tonković-Reljanović odlučila je obnoviti tu potencijalno klasičnu sortu, pa su angažirali nekoliko doktora enologije, briljantnog winemakera iz Rioje (jer su uočili da se kadarka katkad ponaša kao tempranillo), pa su odlučili odležavati vina koliko je god potrebno da na tržište dođu u optimalnom stanju. Prve berbe kadarki Vinarije Tonković o kojima smo pisali lani, dobile su nekoliko Decanterovih priznanja i medalja: kadarke Tonković su se, nadalje, izborile za mjesta u vinoteci i restoranu novog bordoškog Muzeja vina, kao i za poziciju na vinskim listama ponekih pariških restorana i barova. I to sve s prvim, još nedorađenim berbama. Stoga smo s velikim interesom dočekali nove kadarke Tonković, koje u Hrvatsku uvoze Dobra vina.

Rapsodija iz 2013. je srednja linija Tonkovićevih vina (prva je linija je Fantazija, a najviša Icon) koja je prilično je dramatično napredovala u usporedbi s prethodnim berbama. Nova Rapsodija vino je prepuno višanja i trešanja, s dugim, linearnim okusom, punim srednjim nepcem i bez bilo kakvog agresivnog utjecaja drveta, premda je provela nekoliko godina u tristolitarskim hrastovim bačvama. Ona je gospodska, elegantna i mirna, baš poput temperamenta ljudi koji žive u tom dijelu Vojvodine, i uz to sasvim specifična: na hrvatskom je tržištu vrlo teško pronaći crno vino koje je tako svježe, toliko mekano te istodobno snažno prepoznatljivo. Tonkovićeve kadarke spadaju među rijetka moderna crna vina koja se mogu kupiti u Hrvatskoj. Ona su sasvim drukčija od agresivnih plavaca ili flambojantnih terana na koje smo navikli. Naprosto su lijepa, tiha, plemenita i stručno gledajući, gotovo bez pogreške. Budući da smo lanjskog kolovoza kušali niz Tonkovićevih kadarki koje su još dozrijevale u bačvama u podrumu kraj Subotice, jamčimo da će kasnije berbe, koje će se buteljirati za godinu ili dvije, impresionirati ne samo hrvatsku vinsku javnost: radi se o vinima koja će biti spremna za veliku svjetsku utakmicu.

Gastropreporuka Iako dolazi is srednje Europe, vrhunska je kadarka idealno crno vino za bijelu ribu. Dakle, ako uz škrpinu, oslića, šanpjera ili škampe ne želite piti malvaziju i pošip, probajte kadarku. Njena svilenkasta tekstura i zamalo perfektna zaokruženost izvrsno će se složiti s najboljim bijelim ribama. Naravno, Rapsodija je optimalna za jednostavne roštilje, za pečene patke, svinjetinu i teletinu.Odveć je, međutim, stidljiva za steakove i divljač.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.