Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kadarke Vinarije Tonković vrijede preko 90 bodova

blog-cite-1

Vina Tonković sutra u zagrebačkim Dobrim vinima predstavljaju svoj mali, ali vrlo značajan portfolio. Vina Tonković vinarija su iz Bačkih vinograda, blizu Subotice, u vlasništvu stare hrvatske vojvođanske obitelji. Vina Tonković posjeduju desetak hektara vinograda s pješćanom podlogom, na kojima uzgajaju gotovo isključivo kadarku. Kadarka je stara crna sorta, koja je do prije pola stoljeća dominirala i u Slavoniji i u Vojvodini. Vina od kadarke proizvodio je, primjerice, još djed Ivana Enjingija.

Budući da je kadarku teško uzgajati, u Slavoniji ju je istisnuo crni pinot. Ostala je, međutim, popularna u Mađarskoj, gdje postiže veliki uspjeh i kao samsotalna sorta, i kao bitan dio mješavine za Bikovu krv. Kako bi oživjela kadarku, obitelj Tonković angažirala je tim vrhunskih stručnjaka, koji uključuje profesore s mađarskih enoloških fakulteta i enologe iz Rioje, koji svaki mjesec dolaze u Suboticu da bi nadzirali vinograde i proizvodnju vina. Kadarka je sorta koja daje meka, svježa, ali vrlo aromatična i bogata vina srednjeg alkohola; kao da je dizajnirana za potrebe suvremenog vinskog tržišta.

Reportažu iz heritage vinarije Vina Tonković pogledajte OVDJE

dsc07706

Vinogradi na pijesku u Bačkim vinogradima

Stoga nije neobično što se u engleskim medijima sve češće govori o renesansi kadarke, sorte koju će ovog proljeća zasaditi i Vlado Krauthaker. Vina Tonković za svoje su kadarke već dobila čitav niz priznanja, uključujući nekoliko Decanterovih medalja. Tonkovićeve su kadarke, nadalje, ušle u novi Muzej vina u Bordeauxu, gdje se prodaju i u vinoteci Latitude 20 i u fine dining restoranu Le 7. Buteljke Vina Tonković mogu se pronaći u još dvadesetak barova i restorana u Francuskoj.

kadarke-copy

 

Vina Tonković uz rose, i desertno vino, proizvodi tri linije kadarke. Fantazije iz 2011. i 2012. svježa su , još mlada vina s bouquetom u kojem dominiraju morello višnje s primjesama čokolade. Radi se o iznimno elegantnim,izbalansiranim vinima, s punim srednjim nepcem, koja idu sjajno uz laganiju hranu poput carpaccia, lososa, tune ili teletine. Oba ova vina zaslužuju oko 90 bodova . Raspodija je vino s više ekstrakta i jačim utjecajem drveta, dok je Icon iz 2011. koji se, nažalost, puni u svega nekoliko stotina boca, veliko i raskošno vino s fino granuliranim taninima, kompleksnim bouquetom koji obuhvaća voćne, ali i arome dima i kože, te s jako dugim, slasnim aftertasteom. Icon vrijedi barem 92 do 93 boda. Valja se nadati da će hrvatska publika prihvatiti kadarke Vina Tonković; one su originalan, gastronomski podatan i stilski inovativan dodatak hrvatskom vinskom tržištu.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.