Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U društvu sommeliera Roka Bekavca kušali smo odlične prosecce Nino Franco

nino-franco9

Nino Franco obiteljska je vinarija iz Valdobbiadenea utemeljena 1919.godine, koja danas proizvodi oko milijun boca prosecca. Nino Franco spada među rijetke proizvođače prosecca koji su orijentirani prije svega na kvalitetu vina. U poplavi jeftinih, vulgarno komercijalnih prosecca, kuće poput Nina Franca, Adamija ili Bisola predstavljaju sve uočljivije iznimke.

U petak 24. veljače u Noelu smo večerali s uglednim dalmatinskim sommelierom Rokom Bekavcem i Federicom Bon, regionalnom direktoricom Nina Franca. Poslije buteljke izvrsnog šampanjca Brian Leclerc (koji se nažalost zasad ne uvozi u Hrvatsku), sjeli smo za Chef’s table i počeli s kušanjem dijela Francova aktualnog portfolia.

Prvo smo probali Rustico, bazični prosecco Nina Franca koji čini više od tri četvrtine Francove proizvodnje. Rustico je tipičan voćno cvjetni prosecco, s naglašenim notama bijelih bresaka i krušaka, i s delikatnom teksturom. Zatim su nam natočili Nodi, novo Francovo vino iz starog vinograda Col del Vent, vino vrlo čvrste strukture, neusporedivo kompleksnije od većine prosecca koje smo kušali. Nodi se fino složio uz rižoto s ciklom. Zatim smo kušali prilično impresivan prosecco iz 2012. godine, koji pomalo asocira na šampanjac zbog prilično moćnog tijela i snažnih sekundarnih aroma koje se u proseccu rjeđe osjete.

Usijedio je Faive, rose napravljen od merlota i cabernet franca, kojim dominiraju voćno vegetalne arome caberneta, i koji je herojski podnio moćni kare od crne slavonske svinje ispečen u zelenom jaju. Ova poučna i zabavna večera završila je  vinom Primo Franco, nazvanom po sadašnjem vlasniku tvrtke. Primo Franco drugi je najprodavaniji pjenušac Nina Franca, s oko 65 tisuća boca godišnje: nama je poslužena polusuha verzija s 28 grama šećera. Primo Franco odlikuje se egzotičnim, ultraintenzivnim voćnim bouquetom, ali i visokim kiselinama, koje ovo kompleksno vino čine svježim i lakopitkim. Pjenušce Nino Franco u Hrvatsku uvozi  uvozi zadarska tvrtka Atrox.

chef Goran Kočiš, sommelier Ivan Jug, Federica Bon, somellier Roko Bekavac

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.