Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ivica Milan u Kaštelima proizvodi jedan od najboljih pošipa

vino-posip-kastela-dalmacija-milan-2015

Kaštelanin Ivica Milan prije više od dvadeset godina donio je sadnice pošipa s Korčule u zaleđe Splita, pa je na obroncima Kozjaka počeo uzgajati najvažniju dalmatinsku bijelu sortu. Ovih smo se dana uvjerili u zaista iznimne rezultate koje je gospodin Milan postigao.

Pošip Milan iz 2015. godine lijepo je izbalansirano vino koje, teksturalno gledajući, ujedinjuje kremoznost (vino provodi pola pola godine u velikim bačvama), i uzornu svježinu. Milanov je pošip na nosu cvjetno – voćan, s ponešto zelenih, herbalnih elemenata, dok je na okusu izrazito voćan, po čemu se razlikuje od većine otočkih pošipa. Crvene jabuke i kruške glavni su okusni elementi. Jabuke se dugo osjete u aftertasteu koji, međutim, posjeduje i lagano slankast, mineralni karakter.

ivica-milan

Ivica Milan

No, kod Milanova je pošipa definitivno najvažnija perfektna uravnoteženost svih njegovih elemenata. Radi se o vrlo ozbiljnom, elegantnom, karakternom vinu, koje pokazuje potencijal pojedinih kopnenih dijelova Dalmacije kad je riječ o bijelim sortama: Milanov je pošip definitivno jedno od najboljih dalmatinskih neotočkih bijelih vina. Ivica Milan proizvodi relativno male količin. Rekli su nam da nema više  od deset tisuća boca godišnje. Iskreno se nadamo kako će nešto od tih desetak tisuća boca što prije doći u Zagreb- Ne sjećamo se da smo nejgova vina viđali na kartama zagrebačkih restorana.

Gastronomska preporuka Premda smo ga kušali uz trilje, uz koje je išao jako dobro, mislimo da se Milanov pošip zbog svog srednje velikog tijela i optimalne kombinacije kremoznosti i svježine, može fino slagati s plemenitom bijelom ribom, velikim rakovima, pečenom piletinom i klasičnim bijelim umacima poput beurre blanca i lisičica i vrganja u vrhnju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.