Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čajana Jing Yuan jedno je od najboljih mjesta u Zagrebu. Evo zašto

cajana-g

Na povratku sa sastanka u Ilici iza Britanca, u utorak smo trebali kratki predah za brainstorming i organizaciju ostatka dana. To su stvarno kratki predasi, uz dobru kavu, obično u nekom od krcatih kafića punih žamora, ali ovoga puta svratili smo u kinesku čajanu. Natpis “Tea and dumplings” na crnoj tabli i stolić s kineskim čajnikom na ulici zovu da uđete.

Volimo čaj i ne pijemo ga puno vani, jer jednom kad shvatite ljepotu pravog čaja to vas na neki način preodgoji. Čaj je meditativni, prijateljski, demokratski univerzum, mjesto koje vas vraća u onu preciznu točku koja nije ni bijeg ni neuroza, iz koje se sve jasnije vidi i širi se mir. Čajana Jing Yuan u Ilici mjesto je za takvo upoznavanje čaja. Upoznavanje, jer kultura čaja ne postoji tisućama kilometara oko nas. I možda nema boljeg načina da se upozna od kineske tradicije.

Uvučen u duboki uski prostor, Jing Yuan će vas od ružnog donjeg dijela Ilica sakriti kineskim paravanima, malom bibliotekom i smirenom ljubaznošću ljudi koji je vode. Kad smo ušli, u tihom prostoru u kojem su lebdjeli ostaci tamjanskih mirisa štapića, za velikim stolom sjedio je dječak zatrpan školskom zadaćom. Na kineskom je pozvao vlasnika, gospodina Alexa Wanga, koji nas je otpratio za stol.

Stolovi u čajani su veliki, kao vaši kuhinjski stolovi kod kuće, puni toplih detalja i stvoreni za dugo sjedenje i priču. Wang je zapalio tanki štapić i zatvorio ga u lijepu drvenu kutijicu s izrezbarenim poklopcem. “Ovo će vam smiriti živce”, rekao je tiho i otišao. Na pultu kraj šanka stajalo je brdo malih čistih šalica s oznakama kineskih proizvođača keramike i imenima ljudi koji iz njih piju čaj. Čajana se brzo ispunila. Dolaze stranci i domaća publika, najrazličitiji ljudi, atmosfera je opuštena i intimna.

Čajana Jing Yuan nudi samo premium čajeve. Sve što tamo probate je relevantno i koristiti će vam kao znanje za buduće istraživanje čajeva. Karta čajeva počinje kratkom listom za početnike, s klasičnim predstavnicima zelenog, žutog, crvenog, bijelog i oolong čaja.

Na stranicama koje slijede su odlični čajevi iz svake kategorije, uključujući nekoliko gourmet čajeva i vrlo cijenjenih modernih verzija velikih čajeva. Naručili smo Anji Baicha, zeleni čaj iz Anjija i žuti Junshan Yinzhen. Mlada djevojka sjela je za naš stol i napravila nam čaj.

Jednostavno uživanje u čaju počinje mirisanjem listova. Tu herbalnu divotu s dubokim mirisima fermentacije, vegetacije i toplim, melankoličnim cvjetnim aromama, ne želite propustiti. Yinzhen je žuti čaj s otoka Junshan u provinciji Hunan, klasik. Jedan od Deset velikih kineskih čajeva, najekskluzivniji predstavnik svoje grupe.

Otok Junshan nalazi se u jezeru Dongting. Biljke se uzgajaju i na drugim pozicijama na jezeru i prodaju se kao Junshan Yinzhen, ali mikroklima, znanje i različita prerada ostavljaju vidljivu razliku u kvaliteti. Listovi su uski kao male sablje, mirišu kao livadsko cvijeće i kuhinja u kojoj se jučer pekao kruh. Kad se preliju vodom njihovo kretanje podsjeća na “tihu bambusovu šumu” kako Kinezi nekad zovu ovaj čaj. Žuti čaj svoju živu zlatnu boju dobiva posebnim procesom spore oksidacije polifenola, što daje vrlo svjež, ali sladak, mek okus koji vas može ganuti i smekšati nakon prvog gutljaja.

Junshan Yinzhen proizvodi se u tri ranga kvalitete, najviša AAA kategorija toliko je dragocjena da je Kinezi poklanjaju kao državnički poklon. Žuti čaj s Junshana koji smo pili u iličkoj čajani nije bio ta kategorija, ali je dobar uvod u ovu grupu čajeva.

Anji Baicha stigao je u tankim, srebrnastozelenim listovima koji sliče na igle. Ovaj neoksidirani zeleni čaj koji se zapravo zove Bijeli čaj iz Anjija, dramatično je svjež, čistog ali kompleksnog okusa tipičnog za istok Kine. Isprva privlači elegancijom i ravnotežom, a zatim sve više dubinom. Ova sorta otkrivena je tek 1982. godine i zbog kratkog perioda berbe nije previše raširena. Anji Baicha Kinezi smatraju jednim od najzdravijih čajeva.

Čaj bistri um, povećava koncentraciju, grije i smiruje. Nakon dobrog čaja dugo se osjećate ispunjeno, zadovoljno i osjećate tihu vibraciju. Zaslužna za to je aminokiselina teanin, najvažnije mjerilo kvalitete čaja. Anji Baicha ima izuzetno visoke razine teanina i malo polifenola i klorofila, što ga čini tako elegantnim, kompleksnim i blagim u isto vrijeme.

Po želji, u čajani će vam za 120 kuna prirediti cijelu ceremoniju čaja, ili vas pustiti da si sami pripremate čaj. Možete naručiti čaj samo za sebe, ili čajnike za 2-6 osoba. Cijene su jako prijateljske, za jednu osobu kreću se od 25 do 38 kuna. Za taj novac možete dugo sjediti, više puta prelijevati čaj i uživati šalici za šalicom dok vas čaj ne razoruža i preporođene pošalje u ostatak dana.

Svakako treba probati kompleksne oolonge, i iskoristiti zimu za duboki nefermentirani tamni pu erh jer, kako kažu u Jing Yuanu, nikad tijelo i duh ne reagiraju na tamne čajeve tako dobro kao zimi. Ne znamo koliko će ovo simpatično, dragocjeno mjesto preživjeti, ali nadamo se da će ostati trajni dio gradskog života i odgajati nas u ispijanju čaja. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.